“Obratite pozornost na mramornost, odnosno kako je raspoređena mast u mesu. Konzistencija i kvaliteta masti raspoređena kroz tkivo mesa odredit će koliko je kvalitetan komad”, rekao je.
Mramornost je prisutnost bijelih mrlja masnoće u mišićima mesa. Ona se razlikuje od hrskavice, koja je tvrda i manje poželjna masnoće koja se može nalaziti u odresku.
“Hrskavicu možete i napipati ako rukama pređete preko pakiranog mesa. S druge strane, mramorirano meso neće biti tvrdo”, rekao je.
Ako pogledate najbolje odreske na svijetu, poput odreska Wagyu, razlog zašto je tako poželjan je kvaliteta i konzistencija mramoriranosti u mesu. Možete vidjeti prekrasne dijelove bijele masnoće pomiješane s mišićem. Hrkavica se, s druge strane, neće ni skuhati ni ispeći, a neće ni pridonijeti okusu mesa, nego će vam ostati nejestivi i žilavi grumen masnoće koju je nemoguće sažvakati.
Razlog zašto je Wagyu najbolji odrezak na svijetu je i zbog toga kako su krave uzgajane. “Želite meso od krava koje su tretirane s brigom i pažnjom. Krave se moraju kretati, vježbati, dobro hraniti. Kad kupujete meso u trgovini, uvijek je to kocka, jer mnogi trgovački lanci ne kažu jasno odakle su nabavili meso. Ako vodite računa o tome što stavljate u tijelo, želite znati odakle potječe meso koje jedete”, rekao je.
I Bryan Hickman, koji je peta generacija mesara u svojoj obitelji, napominje da je važno obratiti pozornost na mramoriranost mesa.
“Zanimljivo je da je dobro meso uglavnom potpuno suprotno od onoga što ljudi zamišljaju. Mogu izvući pladanj mesa i, osim ako netko ne zna u što gleda, ljudi će najčešće izabrati komad koji ja ne bih izabrao”, rekao je.
Kaže da je najbolje gledati kako je mast raspoređena na komadu mesa. “Ako želite dosta dobre masnoće u svom odresku, ne birajte one s hrskavicom. Odresci koji imaju hrskavicu najčešće su najljepši za vidjeti, jer su žarko crveni s bijelim prstenom masti okolo. Izgledaju vrlo primamljivo, ali to je meso koje ćete morati puno žvakati. Kod mramoriranog mesa mast se topi i ostavlja krasnu aromu u odresku”, rekao je Hickman.
A što je s mljevenim mesom?
Masovno proizvedeno mljeveno meso najčešće se sastoji od nepoželjnih dijelova krave koji se ne mogu prodati zasebno. Zato i Feickert i Hickman preporučuju da sami kod kuće meljete meso, prenosi N1.
“U mesnici možete dobiti iste komade koje bismo mi koristili, poput pečenice, i dobit ćete kvalitetniju mljevenu govedinu ako je sameljete sami”, rekao je Hickman. “Problem s mljevenim mesom u trgovinama jest taj što melju govedinu kako bi iskoristili otpad, što znači da će u vašem mesu biti puno hrskavice i žilavih komada”, rekao je Hickman.
Feickert savjetuje da je najbolji način kako samljeti meso da ga izrežete na manje komade i zamrznete na dva sata uz oštricu stroja za mljevenje mesa. Tako ćete moći odrediti koji udio masnoće želite u svom mljevenom mesu.
Osim toga, ako nemate mogućnosti mljeti meso kod kuće, obratite pozornost na oznake kupovnog mesa, odnosno piše li udio masnoće i udio mesa na pakiranju.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu