U RB Kolubara potopljen kop Tamnava – Zapadno polje

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2022. u 06:59
Foto: pd

U ključnom pogonu za elektroenergestski sustav Srbije voda odnijela pijesak ispod bagera G-1 koji je upao u rupu i ne može se pomaknuti.

U ponedjeljak, 29. 8., rudarski bazen Kolubara pogodila je nova havarija prilikom koje je došlo do izljevanja vode u površinski kop Tamnava – Zapadno polje, prilikom čega je voda odnijela pijesak ispod bagera G-1. Bager je upao u rupu, a silina naleta bujice bila je takva, da se bager zamalo prevrnuo.

Ne može se sanirati

Tehničke ekipe i posljednjeg dana kolovoza još su radile na izvlačenju i osposobljavanju bagera, ali materijalna je šteta velika, i, prema navodina TV Nova S, oštećena je kugla transporta i bager se ne može pomaknuti kako bi se adekvatno sanirala šteta. Ugljena nema dovoljno, a ono što se iskopa nije adekvatne kvalitete. To je i jedan od glavnih razloga zbog kojih se troše milijuni eura za uvoz struje. Sugovornik portala Nova.rs navodi da je “sustav urušen zbog lošeg kadriranja SNS-a, ljudi u Kolubari dovedeni su u težak položaj i još dugo će osjećati posledice deset godina lošeg i nakaradnog vođenja EPS-a”.

”Problem je što je bager G-1 skoro najniža točka na kopu i sva voda ide na njega, a pijesak lako zatvori okolne kanale i kad počne da spira, pomoći nema”, ističu sugovornici portala Nova S. Međutim, problemi s površinskim kopom Tamnava – Zapadno polje traju dulje od dolaska SNS-a na vlast 2012. godine, tako da je 2014. godine površinski kop Tamnava – Zapadno polje već bio potpoljen tijekom velikih poplava 2014.

Moguće poplave

Nasipi su i tada bili u lošem stanju, a problemi su nastali i regulacijom korita rijeke Kolubare, koju je 2007. proveo Institut Jaroslav Černi iz Beograda, koji je privatiziran 2021. Samim tim, mogućnosti poplave u slučaju daljih nepredviđenih oborina nisu isključeni.

Ovo predstavlja veliki udarac ionako već devastiranom rudarskom bazenu, koji je ključan za funkcioniranje elektroenergetskog sustava Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close