Hipertenzija ili visok krvni pritisak je najčešći faktor rizika za srčana oboljenja koji se može spriječiti. Lijekovi se često propisuju za snižavanje krvnog pritiska, međutim, promjene načina života, uključujući modifikacije u prehrani, mogu pomoći u tom procesu i smanjenju rizika od srčanih oboljenja, piše B92.
Zdrava ishrana je neophodna za snižavanje krvnog pritiska i održavanje optimalnog nivoa, a istraživanja su pokazala da određene namirnice, posebno one s visokim sadržajem određenih hranljivih tvari kao što su kalij i magnezij snižavaju nivo krvnog pritiska. U nastavku vam predstavljamo osam namirnica koje će vam pomoći da na prirodan način snizite tlak.
Citrusi
Citrusno voće, uključujući grejp, naranče i limun, može imati moćne efekte na snižavanje krvnog tlaka. Oni su prepuni vitamina, minerala i biljnih spojeva koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika od srčanih oboljenja kao što je hipertenzija.
Losos i druge masne ribe
Masna riba je odličan izvor omega-3 masti, koje imaju važne prednosti za zdravlje srca. Ove masti mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog tlaka smanjenjem upale i nivoa spojeva koja sužavaju krvne žile zvanih oksilipini.
Istraživanja su povezala veći unos masne ribe bogate omega-3 sa smanjenjem krvnog tlaka.
Sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve su hranljivo blago. To je koncentrirani izvor hranljivih tvari važnih za kontrolu krvnog tlaka uključujući magnezij, kalij i arginin.
Bobičato voće
Bobičasto voće je povezano s raznim impresivnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost smanjenja faktore rizika za srčana oboljenja. Bobičasto voće je bogat izvor antioksidanata, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju crvenu boju.
Pokazalo se da antocijanini povećavaju nivoe azotnog oksida u krvi i smanjuju proizvodnju molekula koji sužavaju krvne žile, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog tlaka. Kupine, maline i jagode su samo neke od bobica koje su povezane s efektima snižavanja krvnog tlaka.
Pistacije
Pistacije su vrlo ukusni i zdravi. Sadrže veliki broj hranljivih tvari neophodnih za zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka, uključujući kalij.
Mrkva
Hrskava, slatka i hranljiva, mrkca je osnovno povrće u prehrani mnogih ljudi. Bogata je fenolnim spojevima, kao što su klorogenska, p-kumarinska i kofeinska kiselina, koja pomažu u opuštanju krvnih žila i smanjenju upale, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog tlaka.
Jogurt
Jogurt je mliječni proizvod bogat hranljivim sastojcima koji je prepun minerala koji pomažu u reguliranju krvnog tlaka, uključujući kalij i kalcij.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu