Narodna banka Makedonije prva u svijetu po jednom zanimljivom pokazatelju

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2022. u 07:00
Guvernerka Narodne banke Sj. Makedonije Anita Angelovska-Bejoska/HNB

Rezultati izvještaja britanskog think-tanka OMFIF – Službeni forum monetarnih i financijskih institucija o Indeksu rodne ravnopravnosti u financijskim institucijama za ovu godinu.

Narodna banka Republike Sjeverne Makedonije (NBRSM) prva je u svijetu među središnjim bankama i financijskim institucijama po zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama.

To se, priopćila je Narodna banka, navodi u izvještaju britanskog think-tanka OMFIF – Službeni forum monetarnih i financijskih institucija (The Official Forum of Monetary and Financial Institutions), posvećenom Indeksu rodne ravnopravnosti u financijskim institucijama za ovu godinu, izvijestio je portal libertas. mk.

Ovim se indeksom financijske institucije već devet godina zaredom rangiraju prema spolnoj zastupljenosti.

“Vodeći se opredijeljenošću za unapređenje položaja žena u financijskim institucijama, OMFIF pozdravlja visoku zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama u našoj središnjoj banci, predstavljajući ih kao institucije s vrhunskim postignućima.

U priopćenju o zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama Narodne banke Sjeverne Makedonije ističe se da pet od jedanaest viših rukovodećih pozicija u Narodnoj banci zauzimaju žene, uključujući guvernerku Anitu Angelovsku-Bejosku i viceguvernerke Emilia Nacevska i Ana Mitreska”, stoji u priopćenju Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije.

Uz čelnu poziciju Narodne banke Sjeverne Makedonije, ove su se godine na listi središnjih banaka Službenog foruma monetarnih i financijskih institucija s najvećom zastupljenošću žena na rukovodećim pozicijama našle i središnje banke Australije, Arube, Maldiva, Norveške, Srbije, Tonge i Tunisa.

Kako se navodi u priopćenju OMFIF-a, uz Narodnu banku, koja ima izrazito visoku zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama, ostalih sedam središnjih banaka na listi imaju ili guvernerice ili žene u vijeću, ali ne na obje razine, jer to je slučaj s našom središnjom bankom. Središnje banke Norveške i Arube, na primjer, nemaju zamjenike guvernera, ali imaju guvernerice, dok središnje banke Australije i Tonge nemaju guvernerice, ali imaju visoku zastupljenost žena u višem menadžmentu.

Službeni forum monetarnih i financijskih institucija napominje da trendovi pokazuju napredak u zastupljenosti spolova u financijskom sektoru, kao i da je sve više središnjih banaka na čelu žena. Međutim, iako kontinuiran, napredak u ovom području je spor. Ove središnje banke, sa sedam drugih fondova, u kojima je zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama visoka, predstavljaju manje od pet posto od 335 institucija koje su bile obuhvaćene analizom Indeksa rodne ravnopravnosti.

Odatle, još uvijek ima posla kako bi se povećala zastupljenost žena na vodećim pozicijama u financijama na globalnoj razini, stoji u priopćenju Službenog foruma monetarnih i financijskih institucija.

Komentirajte prvi

New Report

Close