O hrani se sve češće vode debate. Ljudi raspravljaju o bureku sa sirom, ispravnosti dodavanja vrhnja za kuhanje carbonari i mnogim drugim gastro ‘grijesima’. No, stavovi o hrani se mijenjaju izuzetno brzo. Ne tako davno, namirnice koje danas slove za delikatese, smatrane su užasnima i hranom za najsiromašnije ljude te domaće životinje. U nastavku otkrijte koje namirnice su imale ovu sudbinu, piše Cracked, a prenosi City magazine.
Jastog
Jastog se danas služi u luksuznim restoranima i mnogima je omiljeni morski specijalitet. Kada je koloniziran sjevernoamerički kontinent, međutim, bilo je toliko puno jastoga, da je u međuvremenu dosadio ljudima i postao hrana za zatvorenike, siromašne i stoku, a neki su ga čak koristili i kao mamac za ribe. Tek u 19. stoljeću su imućniji slojevi otkrili njegove čari i od tada slovi kao njihov prvi izbor u restoranima u kojima se služe morski specijaliteti.
Pileća krilca
Malo tko može odoljeti sočnim pilećim krilcima, naročito kada su napravljena na roštilju. Ne smeta nam čak i što se skroz uprljamo kad ih jedemo rukama, jer drugačije nije ni moguće. Ne toliko davno, pileća krilca su smatrana najgorim djelom pileta i u najboljem slučaju su se koristila za juhe.
Krumpir
Kada je krumpir donesen u Europu iz Novog svijeta, stanovnici starog kontinenta nisu ga baš prihvatili s entuzijazmom i uglavnom su njim hranili svinje. Vjerovali ili ne, u Francuskoj sredinom 18. stoljeća je čak bilo zabranjeno saditi krumpir, jer se vjerovalo da on izaziva gubu. Tek kada je jedan francuski apotekar kušao ovu namirnicu u zarobljeništvu tijekom Sedmogodišnjeg rata i primijetio da mu nije škodila te kasnije kada je pušten na slobodu i obavijestio svoje sunarodnjake o tome, krumpir je postao dio francuske kuhinje.
Losos
Populacija lososa u Europi se rapidno smanjuje. Danas je možda teško povjerovati, ali ova riba je zbog svoje dostupnosti u jednom trenutku dosadila Europljanima. Stvari su otišle toliko daleko da su čak i sluge u svojim ugovorima naznačili poslodavcima da su spremni jesti obroke s lososom samo ograničen broj puta.
Češnjak
U anglosaksonskim zemljama ljudi su svojevremeno s prezirom komentirali ljude koji jedu češnjak, vjerojatno s ciljem da uvrijede Mediterance. Ta uvreda je prisutna i Shakespeareovim djelima. S migracijom ljudi iz zemalja Južne Europe u SAD i Veliku Britaniju, tamošnje stanovništvo se upoznalo s mediteranskom kuhinjom i, logično, zavoljelo ju je. Ako danas pratite američke i britanske kulinarske emisije, sigurno ste primijetili da se češnjak stavlja u doslovno svaki slani obrok, a ponekad se u njemu i pretjeruje.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu