Kruške su prirodni izvor energije jer su bogate značajnim količinama fruktoze i glukoze i najslađim prirodnim šećerom levulozom, a bogate su i vitaminima B-grupe, piše B92.
Kruška je izuzetno sočno voće blago zrnaste teksture, koje zajedno sa dunjom i jabukom spada u grupu plodova jabuke iz porodice ruža, a zbog izražene slatkoće predstavlja izuzetnu užinu za sve koji imaju brz tempo života. Naime, kruške su prirodan, brz i efikasan izvor energije jer obiluju značajnom količinom fruktoze i glukoze i najslađim prirodnim šećerom levulozom, a bogate su i vitaminima B grupe važnim za metabolizam masti, proteina i ugljikohidrata.
Inače, kruške su dobar izvor kalija, bakra i vitamina C, koji doprinose antioksidativnoj zaštiti organizma od slobodnih radikala. Poznato je da je vitamin C snažan antioksidans, a bakar neophodna komponenta superoksid dismutaze – jednog od najmoćnijih antioksidativnih enzima u tijelu.
Svježe kruške su bogate kalijem koji se inače lako izlučuje iz organizma disanjem i znojenjem, pa je važno da ga stalno nadoknađujete. A značaj ovog minerala najbolje objašnjavaju njegove brojne funkcije u tijelu: sudjeluje u regulaciji rada srca, kontrakcije mišića, prenošenju živčanih impulsa i u metabolizmu proteina i ugljikohidrata, regulira rad krvožilnog sustava i sudjeluje u izgradnji čvrstih kostiju i zuba.
Dijetalna vlakna
Osim toga, svježe kruške su bogate dijetalnim vlaknima, posebno pektinom, a vlakna su izuzetno važna za održavanje nivoa glukoze i kolesterola u krvi i za pravilno pražnjenje crijeva. Kao što je poznato, prehrana bogata vlaknima efikasno pomaže u smanjenju kolesterola u serumu i smanjenju rizika od raka debelog crijeva, a upravo zbog visokog sadržaja vlakana, kruške su poželjno voće za sve osobe s problemima probavnog sustava.
Međutim, zbog visokog sadržaja šećera nije poželjno voće za dijabetičare i sve one s povišenim nivoom šećera, a oni koji imaju problema s težinom trebaju biti oprezni jer kruške sadrže i male količine masti i kalorijski su bogatije od jabuka.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu