Nova sezona proizvođačima pršuta donosi – nove izazove

Autor: Poslovni.hr , 27. srpanj 2022. u 09:12
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nadaju da će, unatoč poskupljenju sirovine, ipak nabaviti planirane količine za iduću sezonu.

U naletu inflacije i poskupljenju svega, od energenata do hrane, pršutari se bore kako bi se cijena gotovog pršuta zadržala približno onoj lanjskoj, javlja HRT.

“Električna energija za privredu skoro 100%, a onda repromaterijal, recimo kartonska kutija do 120 posto dok je vrećica za vakuumiranje poskupjela 50 do 60 posto. Inputi su nam otišli drastično gore, ali borba se nastavlja”, govori Vlade Prančić, proizvođač pršuta iz Dugopolja.

Uskoro kreće nabavka novih svježih butova za pršute koji trebaju zriti i sušiti se najmanje godinu dana da bi bili spremni za tržište.

“Svinjsko meso je poskupjelo, ako govorimo o butu, je 25 do 27 posto. Na to se vežu klaoničari i uz sve to moramo računati kako je inflacija i da ljudi neće raditi za neku siću. Moramo u tomu svemu dizati plaće da bi zadržali radnike”, naglasio je.

Skuplja sirovina za iduću pršutarsku sezonu logično bi značila i skuplji gotovi pršut. No, moramo računati i na one koji ga kupuju pa i sami podnijeti teret inflacije, kažu pršutari. Nadaju da će, unatoč poskupljenju sirovine, ipak nabaviti planirane količine za iduću sezonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close