Imate li i vi imate naviku da skidate koru sa sira? Ako da, onda griješite! Stručnjaci za sir kažu da je kora jestiva i da je ona ta koja mu daje okus i teksturu. Ipak, važno je znati kako je iskoristiti, piše City magazine.
To je kora koja se prirodno javlja tijekom procesa izrade sira. Neki sirevi, poput parmezana imaju koru koja se može upotrebiti tijekom kuhanja, dok neki drugi sirevi imaju premaz koji treba ukloniti.
Kore kojih sireva su jestive?
Tehnički, gotovo sve kore su jestive, poručuju stručnjaci iz ove oblasti. Ipak, neke su bolje od drugih. Kore sireva brie i camembert su dobar primjer za to, jer su pune okusa koje zaista želite iskusiti. Bez kore, ovi sirevi se jednostavno pretvaraju u želatinastu masu.
Zapravo, kod većine takvih sireva kora je ono što poboljšava njihov okus. Proizvođači sira potapaju ih u posebnu salamuru, tako da se kora razvija paralelno s ovim divnim i posebnim okusima.
Kore kojih sireva su dobre za kuhanje?
U pitanju su kore tvrdih sireva, poput parmezana. Zbog toga kuhari u pripremi raznih juha i temeljaca radije koriste upravo ove kore, pune ukusa. Stoga, kada pripremate juhu, varivo ili temeljac za rižoto, povrću jednostavno dodajte koru nekog tvrdog sira, pa ostavite da kipi najmanje dva sata. Nakon toga, preostalu koru jednostavno bacite. Tako ćete dobi bogati temeljac, odnosno osnovu za pripremu rižota, umaka i drugih jela.
Osim toga, koru sira možete tostirati na štednjaku ili u pećnici – tako ćete dobiti hrskavu koru koju možete dodati salatama.
Kako kora sira može poboljšati ukus drugih jela?
Kao što koru sira možete koristiti za obogaćivanje juha i umaka, isto tako možete je dodati drugim namirnicama kako biste poboljšali njihov okus, poput maslinovog ulja. Tvrda kora parmezana dat će maslinovom ulju oštar, sirasti ukus, koji će se slagati s raznim salatama.
Naravno, koru sira možete koristiti i za pripremu mnogih drugih jela – od rižota do umaka od rajčice. Kora parmezana je, recimo, odlična za pripremu juhe od rajčice, samo u tom slučaju budite pažljivi prilikom dodavanja soli, da ne biste pretjerali.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu