Očekuju pomoć trgovaca u formiranju robnih rezervi ukinutih 2003.

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2022. u 07:00
Nedostatak robnih rezervi pokazao je da je Crna Gora ranjiva u krizama/ SHUTTERSTOCK

Dok iz crnogorskog Ministarstva ekonomskog razvoja apeliraju na trgovce da u skladištima imaju veće zalihe osnovnih namirnica, iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju na vlastitu proizvodnju hrane.

Trgovački lanci mogli bi oomoći državi u osiguravanju robnih rezervi, poručuju iz crnogorskog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Dok se formalno ne osnuju državne rezerve, iz ministarstva najavljuju potpisivanje memoranduma o suradnji sa svim zainteresiranim trgovcima, koji će skladištiti osnovne životne namirnice, izvještava portal eKapija.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da Crna Gora mora razmišljati o smanjenju uvoza i povećanju proizvodnje hrane. Državne robne rezerve, koje su ukinute 2003. zbog neisplativosti, ove godine prijeko su potrebne zbog posljedica rata u Ukrajini.

Vlada traži konzultanta
Vlada je već pokrenula rješavanje ovog pitanja. “Sljedećeg tjedna mogao bi biti izabran nezavisni konzultant za robne rezerve. Imat će zadatak izraditi analizu robnih rezervi u zemljama regije i Europske unije, analizirati unutrašnje kapacitete, financijske aspekate te dati konkretan prijedlog za institucionalizaciju robnih rezervi u Crnoj Gori, koje su zamijenjene interventnim nabavkama”, rekla je Jasna Vujović iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Dok se čeka formiranje državnih robnih rezervi, u skladištenju hrane mogli bi pomoći privrednici. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma potpisat će memorandum o suradnji sa svim zainteresiranim trgovačkim lancima, kako bi se do formiranja robnih rezervi osigurao kontinuitet u snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama.

Utvrđena je lista proizvoda koje će trgovci, dobrovoljno, u skladu sa svojim prostornim i skladišnim kapacitetima, imati na zalihama, u većim količinama nego što je to uobičajeno. To su brašno, šećer, ulje sol, riža, tjestenine, meso i konzervirani mesni proizvodi.

Nedostatak robnih rezervi pokazao je da je Crna Gora ranjiva u slučajevima krize, što bi trebala biti pouka za ubuduće, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

“Kada smo imali dvije krize, koje su pratile jedna drugu – kriza izazvana pandemijom korone i ova izazvana ratom u Ukrajini, bili smo u situacijama da imamo zaliha stočne hrane za svega nekoliko dana. Sve to nam je poslalo jasnu poruku da moramo razmišljati i pratimo situaciju kada su u pitanju robne rezerve”, izjavio je Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ovisni o uvozu hrane
Crna Gora uvozno je zavisna. Samo iz Srbije uvozi otprilike 90 posto poljoprivrednih proizvoda, kao što su brašno, pšenica, kukuruz i ulje.

“U narednom periodu moramo se fokusirati na proizvodnju: Zato što je naša samodostatnost u proizvodnji hrane još uvijek na izrazito niskoj razini i da smo izrazito visoko uvozno zavisni kada su u pitanju najranjivije grupe proizvoda, upozorio je Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pitanje koje ostaje otvoreno za nadležne je hoće li Crna Gora ostati uvozno zavisna u ovoj mjeri ili će u budućnosti izbjeći ovakve scenarije.

Komentirajte prvi

New Report

Close