Preveliki uvoz voća domaće proizvođače doveo na rub opstanka

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2022. u 22:00
Foto: pixabay

Bosanskohercegovački poljoprivrednici još nisu uspjeli prodati niti prošlogodišnji urod.

Preveliki uvoz voća, povrća, ali i ostalih poljoprivrednih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu domaće proizvođače dovodi na rub opstanka, smatraju sugovornici Nezavisnih novina.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, istaknuo je da uvoz ugrožava domaću poljoprivrednu proizvodnju te da farmeri na to upozoravaju već godinama.

“Ovo nije dobro ni za domaće poljoprivrednike, ali niti za državu. Mi smo tražili da se to smanji, prosvjedovali smo, ali država nema sluha za nas”, rekao je Bićo. Prema njegovim riječima, proizvodnja domaćeg voća nije konkurentna proizvodima koji dolaze iz inozemstva.

Hladnjače još pune

“Naši proizvodi nisu konkurentni jer imamo male poticaje, za razliku od država regije, gdje su davanja za poljoprivredu mnogo veća. Imamo vrlo skupu proizvodnju, za razliku od uvoznih proizvoda, i to će nas na kraju i ugušiti. Evo, na primjer, Hrvatska, koja dosta poljoprivrednih proizvoda izvozi kod nas, daje dvije milijarde KM (oko milijardu eura) za poljoprivredu”, objasnio je Bićo.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da poljoprivrednici još nisu uspjeli prodati prošlogodišnji urod voća. “Ne vjerujem niti da ćemo ovo što je ostalo u hladnjačama uspjeti prodati i to sve zbog velikog uvoza. Voće nam čak dolazi i iz udaljenih zemalja kao što su Čile, Argentina i drugih država i mislim da za to nema nikakve potrebe jer domaći poljoprivrednici svoje voće ne mogu prodati”, objasnio je Dojčinović. Prema njegovim riječima, poljoprivrednici su nezadovoljni radom, kako Ministarstva trgovine Republike Srpske, tako i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali i cijelog Vijeća ministara BiH.

“Svi poljoprivredni proizvođači, ne samo voćari, nezadovoljni su. Nama više ne vrijedi proizvoditi kada to ne možemo prodati na domaćem tržištu”, istaknuo je Dojčinović. Enes Hasanović, tajnik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, rekao je da je domaćim poljoprivrednicima vrlo teško proizvoditi jer su subvencije mnogo manje nego u zemljama regije.

91 milijun eura

platila je BiH za uvozno voće i povrće u prvih šest mjeseci 2022.

“Mi našim poticajima ne možemo pokriti niti jednu trećinu proizvodnje. U Srbiji i Hrvatskoj je to u daleko većem obujmu pokriveno poticajem. Naša poljoprivreda je u povoju, a vlast uopće ne razmišlja o tome. Pokušavali smo i apelirali da se uvaže naši zahtjevi kako bi naši proizvodi bili zastupljeni na domaćem tržištu, ali vlast je gluha za takve zahtjeve”, zaključio je Hasanović.

Izvoze orašaste plodove

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je 151,786.303 kilograma voća i povrća ukupne vrijednosti 179,091.143 KM (oko 91 mil. eura). “Najviše je uvezeno banana, i to u iznosu od 36,151.570 KM, zatim slijedi uvoz agruma za 24,440.768 KM te rajčica u vrijednosti 12.606.892 KM”, stoji u podacima UIO BiH.

S druge strane, u prvih šest mjeseci izvezeno je ukupno 11,824.635 kilograma voća i povrća vrijednih 48,188.821 KM.

Iz BiH je najviše izvezeno voća i orašastih plodova u vrijednosti 26,940.447 KM, a slijedi izvoz jabuka, krušaka i dunja vrijednih 6,823.592 KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close