Uslijed povećanja cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i goriva, smještaj, piće i hrana u budvanskim hotelima i privatnom smještaju, te cijene u restoranima, klubovima i kafićima na plažama na vrhuncu sezone bit će veće za 10 do 30% nego lani.
To su u razgovoru za Vijesti rekli turistički djelatnici koji su, i uz značajno poskupljenje, ipak optimisti da će, sudeći prema odličnoj popunjenosti kapaciteta u predsezoni i rezervacijama, i glavna sezona biti bolja od prošlogodišnje.
Ostaju konkurentni
Nemanja Kuljača, direktor Turističke organizacije Budve, kaže da će Budva cjenovnom politikom u svim uslugama i dalje ostati konkurentna turističkim središtima u regiji.
“Kada je riječ o cijenama, nakon poskupljenja osnovnih prehrambenih proizvoda došlo je, prema najavama naših ugostitelja, do povećanja cijena u restoranima i kafićima. Povećanja će tijekom glavne turističke sezone biti od 10 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu”, objašnjava Kuljača.
On tvrdi da će cijene u privatnom smještaju ostati na prošlogodišnjoj razini.
“Kada je riječ o grupnim aranžmanima u hotelskom smještaju, cijene su ostale na lanjskoj razini, uz smanjen broj akcija koje su prošle godine u velikoj mjeri organizirali hotelijeri da bi smanjili gubitke izazvane pandemijom”, dodao je Kuljača.
Aleksandar Jovanović, predsjednik Udruženja ugostitelja Budve, potvrđuje da su cijene veće u odnosu na prošlu godinu za 10 do 20 posto. A Luka Vučković, ugostitelj iz Starog grada, vlasnik restorana Mozzart, ističe da su cijene veće od 5 do 10 posto.
“Budući da su neke cijene prehrambenih proizvoda trenutačno 100% veće u odnosu na prošlu godinu, većina nas je prisiljena podići cijene. Ne možemo cijene puno povećati jer posljedice korone na gospodarstvo i kupovnu moć gostiju još traju.
Cijene su povećane od 5 do 10 posto. Nismo značajno podizali cijene jer je stopa PDV-a na hranu i bezalkoholna pića ostala na 7 posto, što nam pomaže, tako da možemo očekivati brzi oporavak gospodarstva”, objasnio je Jovanović.
Petar Antonioli, privatni iznajmljivač smještaja u Starom gradu, navodi da ih je većina povećala cijene. “Dalje od grada manje su rasle, a u središtu nešto više. To je od 5 do 20 posto, što je u skladu sa svim poskupljenjima”, istaknuo je Antonioli.
Ivan Ivanović, vlasnik hotela Majestic, ističe da su cijene smještaja malo veće u odnosu na prošlu godinu, ali još nisu na razini iz 2019.
Prema podacima Turističke organizacije Budve, u Budvi je oko 140 hotela, od kojih je više od 50 posto visoke kategorije sa 4 i 5 zvjezdica, među kojima su hoteli s kongresnim, spa i wellness sadržajima, turistička naselja s dječjim igralištima, otvorenim bazenima i zelenim oazama, ali i mali, boutique hoteli, koji su sve više traženi.
Za apartman i 250 eura
U privatnom smještaju na budvanskoj rivijeri, koji konkurira najkvalitetnijem hotelskom smještaju, postoji 32.000 registriranih kreveta u sobama, apartmanima, kućama i vilama za iznajmljivanje.
Noćenje s doručkom u hotelima s 3 zvjezdice stoji 30 eura, u hotelima s 4 zvjezdice 40 eura, a u hotelima s 5 zvjezdica 97 i više eura.
Ovisno o kategoriji privatnog smještaja cijene su najmanje 10 eura za krevet. Za apartman u privatnom smještaju treba platiti 30 do 250 eura dnevno. Trenutačno u Budvi boravi oko 16.000 gostiju, što je dvostruko više nego prošle godine u istom razdoblju, a gotovo 50% ih je iz Rusije i Ukrajine.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu