U Hrvatskoj trune 2500 protugradnih raketa koje su možda mogle spriječiti katastrofu

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2022. u 12:36
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Nakon ovih katastrofalnih vremenskih nepogoda, ponovno se u javnosti aktualizirala tema o protugradnoj obrani.

Nakon podravskih općina pretprošlog tjedna, ovaj četvrtak tuča je pokosila i dio Zagorja. Kada su se u Podravini još uvijek zbrajale štete, koje se, kako smo pisali, mjere u desecima milijuna kuna i prema nekim procjenama prelaze cifru od 100 milijun kuna, u zagorskim mjestima najviše su stradala Zagorska Sela i Kumrovec, no tuča je padala i na klanječkom i tuheljskom području. Štete su tamo na gotovo svim usjevima i nasadima stopostotne, piše Podravski.

U isto vrijeme u skladištu u Varaždinu, tvrdi Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara Hrvatske, stoji 2500 protugradnih raketa koje se neće iskoristiti te će se morati uništiti na trošak javnog novca. Nakon ovih katastrofalnih vremenskih nepogoda, ponovno se u javnosti aktualizirala tema o protugradnoj obrani. Ministarstvo poljoprivrede i DHMZ tvrde da je protugradna obrana neučinkovita i kolokvijalno rečeno „skup sport“  koji ne daje dovoljne rezultate. No, poljoprivrednici su mjerodavne upozorili da u vrijeme kada je protugradna obrana djelovala u punom opsegu nije bilo takvih katastrofalnih tuča. S druge strane, mjerodavni pak tvrde da se radi o rezultatu klimatskih promjena te da je  tu nemoguće djelovati ovakvim sredstvima. Kako su klimatske promjene sad neupitna činjenica, što je vidljivo svaki dan, Josip Salatko kaže da je praksa ipak pokazala učinkovitost protugradne obrane. No, mora se napomenuti da su ta opažanja čisto iskustvena.

– Prije pedeset i dvije godine (1970.) na području međurječja Save i Drave uspostavljen je sustav radarski dirigirane obrane od tuče. U tom razdoblju dogodile su se tri tuče s katastrofalnim posljedicama i to u zadnje dvije godine, 2021. i ove 2022. godine. Ove tuče, ne samo da su prouzročile štete u poljoprivredi, pokretnoj i nepokretnoj imovini, nego su ugrozile život i zdravlje ljudi – navodi Josip Salatko te dodaje da je velika tuča pogodila mjesta u okolici Zagreba i u 2011. godini, ali tada je kontrola leta zabranila ispaljivanje rakete u oblake zbog gustoće zračnog prometa. Ove katastrofalne tuče, kažu u udruzi,  nisu posljedica „prirodnih procesa dodatno pojačanih prisutnim klimatskim promjenama“ kako je priopćio DHMZ, nego su posljedica uništavanja i ukidanja obrane od tuče u Republici Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close