Istina je da s vremenom kvaliteta jaja počinje opadati jer zračni džep u njima postaje sve veći, a bjelanjci tanji. Međutim, jaje se pokvari tek kad se počne razlagati zbog bakterija ili plijesni.
Jaja tjednima mogu biti sasvim dobra za jelo
Kad ste u nedoumici, postoji nekoliko metoda kojima možete odrediti jesu li jaja dobra ili su se pokvarila.
1. Provjerite datum isteka roka
Jedan od najjednostavnijih načina da utvrdite jesu li jaja još dobra za jelo je da provjerite datum isteka roka na ambalaži. Iako bi kvaliteta jaja mogla početi opadati nakon određenog datuma, ona bi još nekoliko tjedana mogla biti dobra za jelo – pogotovo ako su bila u hladnjaku, što čuva kvalitetu i sprječava umnožavanje bakterija.
Međutim, ako je rok trajanja na ambalaži već istekao, možda ćete morati upotrijebiti drugu metodu da utvrdite je li jaje dobro ili pokvareno.
2. Testirajte jaje na temelju mirisa
Radi se o najstarijoj, najjednostavnijoj i najpouzdanijoj metodi za utvrđivanje svježine jaja. Jaja koja su se pokvarila imat će nepogrešiv miris, bez obzira na to jesu li sirova ili termički obrađena.
3. Izvršite vizualni pregled
Osim nosa, vaše su oči vrijedan alat za određivanje je li jaje dobro ili pokvareno. Dok je jaje još u ljusci, provjerite je li ljuska napukla, sluzava ili praškasta. Sluzavost ili pukotine mogu ukazivati na prisutnost bakterija, dok praškasti izgled ljuske može ukazivati na plijesan.
Ako se čini da je ljuska suha i neoštećena, prije upotrebe razbijte jaje u čistu bijelu posudu. Potražite bilo kakvu ružičastu, plavu, zelenu ili crnu diskoloraciju u žumanjku ili bjelanjku jer to može ukazivati na umnožavanje bakterija. Ako primijetite bilo kakve promjene boje, bacite jaje i operite zdjelu vrućom vodom i deterdžentom prije testiranja novog jajeta. Također možete provjeriti jesu li bjelanjak ili žumanjak jajeta tekući. To je pokazatelj da je jaje staro i da mu je kvaliteta opala.
4. Izvedite test plutanja
Test plutanja jedna je od najpopularnijih metoda za provjeru je li jaje dobro ili pokvareno. Polako stavite jaje u zdjelu s vodom. Ako jaje potone, svježe je. Ako se lagano podiže prema gore ili pluta, staro je.
Razlog je to što kako jaje stari, mali zračni džep unutar njega postaje sve veći. Ako zračni džep postane dovoljno velik, jaje pluta na vodi. Iako vam ova metoda može pokazati je li jaje svježe ili staro, ne govori vam je li dobro ili pokvareno.
5. Osvjetljavanje jajeta
Osvjetljavanje je metoda koja se koristi za procjenu kvalitete jaja ili za procjenu razvoja pilića u oplođenom jajetu. To se radi industrijski, korištenjem specijalizirane opreme kako bi se osiguralo pravilno ocjenjivanje jaja prije pakiranja.
Isto možete učiniti i kod kuće. Trebat će vam tamna prostorija i mali, ali snažan izvor svjetla. Držite izvor svjetlosti usmjeren na deblji kraj jajeta. Zatim nagnite jaje i brzo ga pomičite s lijeva na desno. Ako uspijete u tome, središte jaja će biti osvijetljeno. To vam omogućuje da procijenite je li zračni džep u jajetu malen ili velik. U vrlo svježem jajetu zračni džep bi trebao biti manji od 3.175 mm. Kako jaje stari, plinovi zamjenjuju vodu izgubljenu isparavanjem, a zračni džep postaje veći.
Ova metoda je osjetljiva i iziskuje puno prakse, ali vam omogućuje da pouzdano utvrdite je li jaje svježe ili staro. Ipak, kao i test plutanja, ne može vam otkriti je li se jaje pokvarilo, piše Healthline, prenosi Index.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu