Bosna i Hercegovina osigurala opskrbu plinom do kraja 2022.

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2022. u 22:00
Uvoznici i distributeri plina tvrtke Gas Res i Energoinvest potpisali su anekse ugovora s ruskim Gazprom Exportom/LUKA STANZL/PIXSELL

Energoinvest je također obavijestio javnost o produženju ugovora za isporuku prirodnog plina s ruskim Gazpromom čime je osigurana opskrba do kraja godine.

Kupci u Republici Srpskoj do kraja godine imat će urednu opskrbu plinom, rekao je Glasu Srpske Ljubo Glamočić, direktor tvrtke Gas Res.

On je potvrdio da je ta tvrtka dobila aneks ugovora od ruskog Gazprom Exporta o produženju isporuke plina do kraja godine.

“U ugovoru je sve ostalo kao i dosad. Nije bilo nikakvih izmjena niti uključivanja cijena plina koje se postižu na burzi”, rekao je Glamočić. On je istaknuo da će se cijena plina utvrđivati prema naftnoj formuli kao i u prethodnih sedam godina.

“Nije bilo nikakvih iznenađenja. Sve ono što je dogovoreno praktično je samo prijedlog da se produži do kraja godine. Količine koje su naši kupci iskazali samo su potvrđene od strane Gazprom Exporta i to po daleko prihvatljivijim cijenama nego na burzi”, objasnio je Glamočić i dodao da se zapravo sve što je s Gazpromom dogovorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primjenjuje i na Republiku Srpsku.

Energoinvest je također obavijestio javnost o produženju ugovora za isporuku prirodnog plina s ruskim Gazpromom čime je osigurana opskrba do kraja godine, javlja portal Klix. Iz kompanije koja je uvoznik i opskrbljivač plinom za Federaciju BiH rekli su da je potpisan aneks o produženju ugovora za isporuku prirodnog plina s Gazpromom.

“Potpisivanjem ovog aneksa osnovni ugovor je potpisan na uobičajeni način, što znači da će se cijena za isporučeni plin korigirati kao i dosad kvartalno, isključivo na temelju devetomjesečne promjene cijena naftnih derivata”, rekli su iz Energoinvesta.

Iz sarajevske kompanije ističu da je potpisivanjem aneksa omogućena neometana opskrba prirodnim plinom Federacije BiH do 1. siječnja 2023. godine, kada je planirano potpisivanje novog aneksa ugovora i nastavak isporuke plina. Ranije je iz Energoinvesta rečeno da iz Gazprom Exporta nisu dobili zahtjev za plaćanje plina u rubljama.

Komentirajte prvi

New Report

Close