Republika Srpska počinje uvoditi online nadzor igara na sreću

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2022. u 22:00
RS će prvi put imati uvid u cjelokupno kockanje, što će omogućiti bolje punjenje proračuna/Shutterstock

Sljedećih mjesec dana trajat će testna faza povezivanja svih organizatora kockanja u računalni sustav RAS.

Sljedećih mjesec dana trajat će testna faza povezivanja svih priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj u RAS – računalni sustav za nadzor nad kockanjem.

Sustav koji je pravilnikom utvrdilo Ministarstvo financija znači potpuni online nadzor i povezivanje svih uređaja, terminala, kladionioca i internet igara, što donosi cjelokupan uvid u priređivanje igara na sreću, kao i izbjegavanje sive zone.

Koliko je internet kladionica?
Upravo je procjena Ministarstva financija da RS u toj sivoj zoni gubi milijune maraka godišnje bila razlog za uvođenje sustava nadzora kojeg već koriste i zemlje u regiji. Jedan od pokazatelja sadašnjeg stanja je i to što Republička uprava RS za igre na sreću nema službenih podataka o broju internet kladionica, odnosno online igrača.

“Zahvaljujući RAS-u, prvi put ćemo imati uvid u cjelokupno kockanje, a taj podatak, osim boljeg punjenja proračuna, omogućava i uvođenje tzv. odgovornog klađenja koje je trend u cijelom svijetu”, kažu iz Ministarstva financija.

Korištenja usluga RAS-a plaćat će Ministarstvo financija, a priređivači igara na sreću morali su osigurati minimalne tehničke uvjete, kako bi konzorcij, izabran na javnom natječaju, kojeg čine kompanije Prointer ITSS i Planet Soft, a koji će upravljati RAS-om, mogao obaviti tehnički dio posla.

Prema procjenama Ministarstva financija, troškovi implementacije i održavanja sustava iznosit će oko 5,5 milijuna KM (oko 2,8 mil. eura) godišnje, međutim taj trošak ovisi o aktivnom broju igrača, broju terminala, uređaja i uplatno-isplatnih mjesta, prenosi portal Capital.

29,6

milijuna eura bio je lani prihod Prointera

Ako se tih 5,5 milijuna KM pomnoži s deset godina, što je razdoblje u kojem će Prointer i Planet Soft nadzirati priređivače igara na sreću, jasno je da će prihodovati najmanje 55 milijuna maraka. Prointer se u medijima RS često navodi kao primjer dobre povezanosti s vlastima od kojih dobiva poslove.

“Priređivači su imali obvezu da nam se prijave i većina njih je to uradila. Naša obveza je da krenemo s povezivanjem u sustav i to na 23 lokacije, koliko imamo priređivača koji nude igre na uređajima.

Ključ svega je što je ovim predviđena komunikacija stroja sa strojem, čime je u potpunosti isključen ljudski faktor, a time i mogućnost manipulacije”, objašnjava Marko Maksimović, projekt menadžer u Prointeru.

Pomoć inspektorima
Prointer je prošle godine, kao najveća IT kompanija u RS, prihodovao 58 milijuna maraka (oko 29,6 mil. eura) ili 2,5 milijuna KM više nego 2020.

Priređivači internet igara na sreću dobit će uputstvo za implementaciju API-ja, odnosno koda potrebnog za povezivanje, i imaju rok od mjesec dana da ga implementiraju.

“Rokove je i priređivačima i konzorciju propisao resor financija i njih se moramo pridržavati”, kaže Maksimović. Implementacija RAS-a bit će od velike pomoći i inspektorima koji će stanje na terenu pratiti iz ureda.

Dnevni uvid u poslovanje svih priređivača omogućit će im daleko bolje analize i kvalitetnije prikupljanje podataka, na temelju kojih će se svrhovitije pripremati plan terenskih posjeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close