Povratak ljeta također znači povratak zabava na bazenu, roštiljanja, druženja i ručkova na otvorenom i druženja u dvorištu s prijateljima i obitelji. Bilo da ste početnik, amaterski kuhar ili netko tko sebe smatra prilično vještim u kuhinji, svi znaju da je ključno oprati većinu sirovih sastojaka poput voća i povrća prije kuhanja ili konzumiranja. No, iako bi ispiranje proizvoda moglo biti dobra ideja, ta pravila ne vrijede za
meso ili perad, piše Bestlifeonline.
“Izbjegavajte pranje sirovog mesa i peradi jer se potencijalno štetne bakterije na površini sirovog proizvoda mogu nakupiti u visokim koncentracijama unutar sudopera i kontaminirati hranu spremnu za jelo”, upozorava Ministarstvo poljoprivrede SAD-a. Osim toga, agencija upozorava da ispiranje proizvoda može znatno olakšati bakterijama koje su vezane za meso da otpadnu i padnu na druge površine poput
sudopera ili obližnje daske za rezanje.
“Naše istraživanje pokazuje da sudionici nisu adekvatno pratili ruke ili koristili termometar za hranu.Ljeto je vrijeme za opuštanje i uživanje u ukusnim obrocima s prijateljima i obitelji, ali patogeni koji se prenose hranom nikada ne miruju. Sljedeći praksu sigurnog rukovanja hranom tijekom ovog i svih ostalih godišnjih doba može smanjiti rizik da se vi i vaši voljeni razbolite”, rekla je u nedavnoj izjavi Sandra Eskin koja je u Ministarstvu poljoprivrede zadužena za sigurnost hrane.
Kada bacite sočan odrezak ili svježe marinirana pileća prsa na roštilj, može biti teško odoljeti iskušenju da zaronite odmah u svoj obrok kada se čini da je spreman. No, američko Ministarstvo poljoprivrede upozorava da je korištenje termometra za hranu jedini način da budete sigurni da je vrsta mesa koju spremate dosegla unutarnju temperaturu potrebnu za sigurnu konzumaciju. Nažalost, prema podacima koje je prikupila agencija, samo oko polovica ljudi koji kuhaju doma provjerava svoju hranu prije nego što je servira.
Američko Ministarstvo poljoprivrede preporučuje da termometar uvijek zabodete u najdeblji dio mesa sa strane kako biste osigurali točno očitanje. Svi juneći, janjeći i teleći odresci trebali bi dosegnuti minimalnu temperaturu od 60-ak stupnjeva celzijusa uz odmor od tri minute prije nego što budu sigurni za jelo, dok bi mljeveno meso trebalo doseći 70-ak stupnjeva, riba na 60-ak stupnjeva, svi proizvodi od peradi – mljeveni ili cijeli – trebali bi doseći 70-75 stupnjeva prije nego što dođu na vaše tanjure.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu