Uz ovaj posao za dvadest dana do direktorske plaće, a nema zainteresiranih

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2022. u 09:45
Foto: Pixabay

Oglasi su na sve strane, a ne javlja se gotovo nitko.

Berba malina počinje za mjesec dana, a društvene mreže prepune su oglasa u kojima se traže sezonski radnici. Oni za dvadesetak dana berbe, prema riječima malinara, mogu zaraditi i direktorsku plaću, piše B92.

Nude se dnevnice od 3.000 pa sve do 6.000 dinara uz smještaj i hranu. Oni spretniji berači s vlasnikom se dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada ovisi od spretnosti, brzini ruku i koliko tko može podnijeti rad na visokim temperaturama. Novac dobiven iz ove dnevnice nije mali, ali je svaki dinar teško zarađen, stoga je iz godine u godinu sve manje zainteresiranih pojedinaca koji su raspoloženi ‘ići u maline’.

“Dobar berač dnevno može nabrati od 80 do 100 kilograma i nikad mi nije žao dobro platiti dobrog radnika. Zadovoljni su oni, a zadovoljni i mi. Tko ima manje plantaže može obrati maline u krugu obitelji, a veći zasadi zahtijevaju angažiranje radne snage. Sve je teže naći dobrog radnika, to postaje sve veći problem”, rekao je za RINU malinar Dragoš Luković iz Arilja.

Foto; Pixabay

Imajući u vidu da zainteresiranost za srpsku malinu na europskom i svjetskom tržištu nikad nije bila veća, kao i da se očekuje da otkupna cijena bude od 600 do 800 dinara, ove sezone na dobitku će biti i radnici i berači. Jedino što može pobrkati lončiće jeste lošiji urod i eventualne vremenske nepogode.

“Imamo nasade na četiri hektara i rod ne prepuštamo slučaju. Imamo stalne radnike koji se svake godine vraćaju kod nas jer se uvijek potrudimo maksimalno poštovati dogovoreno. To je ono što je ključno, jer ako niste ispunili sve što ste obećali radnici vam sljedeće godine neće doći i tada ste u problemu. Zbog dosadašnjih vremenskih uvjeta pretpostavlja se da će rod biti za oko 30 posto manji”, kaže Dobrivoje Radović.

Titulu berača rekordera u Zapadnoj Srbiji drži Milica Radulović iz Čačka koja je za jedan dan uspjela ubrati nevjerojatnih 136,5 kilograma crvenog zlata. Ova sezonska radnica za ponos mislila je na sve, pa tako kanticu drži oko struka kako bi joj obje ruke bile slobodne za branje, a crvenih plodova unutra što više. Ostaje nam vidjeti hoće li je ove godine netko skinuti s trona i vrijednim radom uspjeti ubrati još više malina za jedan dan.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close