Kafić u Firenci dobio je kaznu od 1000 eura (7.550 kuna) nakon što je mušterija nazvala policiju i požalila se da mu je običan espresso naplaćen 2 eura (15 kuna), piše Daily Mail.
Mušterija u nevjerici tvrdila je da mu je kafić Ditta Artigianale u toskanskom gradu naplatio 2 eura, a da nije prikazao cijenu na cjenovniku. Vlasnik kafića pravdao se da su sve cijene prikazane na internetu i da je neobično visoka cijena, iako otprilike 70 posto iznad prosjeka za espresso, trebala pokriti troškove nabave zrna kave s određene plantaže u Meksiku. No policija je odbila prihvatiti njegovo obrazloženje i izrekla je Francescu Sanapu kaznu od 1000 eura.
“Kaznili su me jer se netko uvrijedio što je platio dva eura za kavu bez kofeina. Možete li vjerovati? “, rekao je nezadovoljni Sanapo u videu objavljenom na Facebooku.
“I danas se netko može toliko razbjesniti da umiješa policiju, koja je zaključila da smo pogriješili zbog zastarjelog zakona. Ovaj zakon se mora promijeniti jer bi se inače 99,9 posto barova i restorana lako povrijedilo”, prosvjedovao je, mašući s obavijesti policije o svojoj kazni.
Tradicionalno niske cijene
Pijuckanje espressa sastavni je dio talijanske kulture, a kafići u Italiji poznati su po posluživanju dobre kave po tradicionalno niskim cijenama. Iako su problemi u lancu opskrbe i zatvaranja kafića zbog pandemije koronavirusa doveli do toga da mnoga talijanska poduzeća posljednjih mjeseci stalno povećavaju cijene, prosječna cijena espressa još uvijek je oko jednog eura u većini kafića. Ditta Artigianale oduvijek je svoju kavu prodavala s premiumom – cijena espressa kada je kafić otvoren 2013. počinjala je od 1,50 eura. No, Sanapo tvrdi da je dodatni euro mala cijena za ljubitelje kave.
“Kažnjen sam jer se osoba našla uvrijeđena što kavu s male plantaže na 1600 metara u regiji Chiapas, bez kofeina napravljenu isključivo postupkom filtriranja vode, platila dva eura”, rekao je Sanapo u četverominutnom videu podijeljenom na društvenim mrežama.
“Oprostite, ljut sam. Osjećao se uvrijeđenim jer je platio dva eura, jer je barista kavu izvagao, samljeo, pripremao na najboljim aparatima na tržištu. Teško je natjerati ljude da shvate da postoje kave koje mogu koštati više od jednog eura. Kave koje proizvode ljudi koji marljivo rade na stvaranju kave koja će postati jedinstveno iskustvo. Ne radi se samo o proizvođačima, već ima i barista koji uče kako bi skuhali što bolju kavu, ali ne, uvrijedite se jer to plaćate više od jednog eura”, ispričao je ljutiti vlasnik bara.
“Zato talijanska industrija kave propada, umire. Espresso i talijanska industrija kave moraju oživjeti od kvalitete. A kvaliteta se mora platiti” , zaključio je.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu