Nakon 75 godina, zatvara se poznata tvornica mlijeka

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2022. u 09:40
Foto: Pixabay

Zatvaranje je najavila i vijest o prestanku otkupa mlijeka od 190 kooperanata u Lici, međutim razlozi zatvaranja pogona su višestruki

Do sredine svibnja Mljekara Tonka na Škurinjama, jedina mljekarska industrija u Primorsko-goranskoj županiji, nakon 75 godina proizvodnje u Rijeci u potpunosti će zatvoriti svoj proizvodni pogon, potvrdio je direktor PIK-a Gino Pastorčić za Novi list.

Premda je prethodno bilo najavljivano preseljenje mljekare u Liku, sada je sigurno da će se ona u potpunosti zatvoriti. Njezino je zatvaranje najavila i vijest o prestanku otkupa mlijeka od 190 kooperanata u Lici, međutim razlozi zatvaranja pogona su višestruki.

“Naše mlijeko ′Tonka′ na tržište plasiramo kao domaće mlijeko iz Like i Istre i to je naša osnovna prednost. Proizvodnja već dugo vremena pada i, nažalost, ostali smo bez domaće sirovine. Kapacitet mljekare je preko 20 tisuća tona, a iz Like i Istre dobivamo manje od dvije tisuće tona mlijeka mjesečno” pojasnio je Pastorčić i i brojne druge probleme s kojima se mljekara suočava, a koji su posljedično i doveli do potpunog zatvaranja.

Tako se, uz nedostatak domaće sirovine, među razlozima zatvaranja Mljekare Tonka, ističu i povećani troškovi proizvodnje, cijene energenata i sirovina te skupe investicije potrebne za dostizanje zadovoljavajućih tehničkih uvjeta na trenutačnom postrojenju, ali i činjenica da prerađivačkoj industriji nije mjesto u gradu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pitao bih ministricu Vučković koliko poticaja se isplaćuje na području Like i Istre. Pa gdje su ta goveda?

New Report

Close