Za 20 mjeseci Sjevernoj Makedoniji plin iz Grčke

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2022. u 07:00
LNG imat će kapacitet 170.000 kubičnih metara/SHUTTERSTOCK

Terminal u Alexandroupolisu proglašen je projektom od posebnog interesa Europske unije za prirodni plin.

Izgradnja terminala za ukapljeni prirodni plin u grčkom Alexandroupolisu neovisnost od ruskog plina za manje od 20 mjeseci osigurat će Grčkoj. Bugarskoj, Makedoniji i zemljama u regiji od Rumunjske i Srbije do Moldavije i Ukrajine.

Terminal u Alexandroupolisu proglašen je projektom od posebnog interesa Europske unije za prirodni plin i za njega je Europska komisija odobrila potporu od 166,7 milijuna eura za učinkovitu integraciju s drugim važnim infrastrukturnim projektima prirodnog plina na regionalnom tržištu.

Za neke stručnjake u Sjevernoj Makedoniji projekt je ekonomski neopravdan. U vrijeme krize, prema riječima profesora Konstantina Dimitrova, ideja o izgradnji plinovoda nije loša, ali je skupa investicija. Sigurnosni razlozi, kaže Dimitrov, ne bi smjeli biti argument, za to su potrebni ekonomski pokazatelji, a takvih, kaže, nema, izvještava 24.mk.

Realizacija ove investicije potencijalno će značiti otvaranje druge rute, odnosno opskrbe zemlje ukapljenim plinom iz drugih zemalja, pored sadašnjeg opskrbljivača. Potencijalno povećanje kapaciteta opskrbe plinom u zemlji, što bi utjecalo na liberalizaciju tržišta, a time i na cjenovnu konkurentnost, poručuju iz sjevernomakedonske Vlade.

Memorandumom potpisanim u ožujku prošle godine, Sjeverna Makedonija je odlučila sudjelovati u investiciji u plinski terminal u Alexandroupolisu s deset posto u vrijednosti 370 milijuna eura, a koju će podržati Europska unija.

Terminal čija je gradnja jučer formalno započela imat će kapacitet skladišta LNG-a od 170.000 kubičnih metara i kapacitet opskrbe veći od 5,5 milijardi kubičnih metara godišnje.

Zemlja potpisnice memoranduma sudjelovat će i s 25 posto u investiciji za elektranu na prirodni plin u Alexandroupolisu, a procijenjena vrijednost investicije je veća od 380 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close