U Srbiji je sve spremno za primjenu e-faktura od prvog svibnja

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2022. u 08:00
Obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture nastupaju od 2023./Shutterstock

Završena obuka povodom uvođenja novog modela e-faktura za korisnike javnog sektora.

Državna tajnica u Ministarstvu financija Republike Srbije Slavica Savičić obratila se na završnoj obuci povodom uvođenja novog modela e-faktura za korisnike javnog sektora, piše internetski portal b92. Podsjetila je kako će prvo startati javni sektor, a potom će se sistem e-faktura uvoditi i u privatni sektor, priopćeno je iz Ministarstva financija.

Postizanje transparentnosti
”Osnovni cilj je postizanje transparentnosti, efikasnosti, suzbijanja sive ekonomije. To su strateški ciljevi kojim težimo, tako da e-fakture i e-fiskalizacija služe kako bismo imali bolju kontrolu nad sistemom svih transakcija u Republici Srbiji, što će doprinijeti i budžetu. To je bio i zahtjev privrede, a ovim se i njima olakšava poslovanje”, rekla je Savičić. Kako je objasnila, Ministarstvo financija ima dva osnovna cilja i dva stupa daljih reformi – Zakon o fiskalizaciji i Zakon o e-fakturama.

”Zakon o e-fakturama nam je bitan jer smo uspeli da realiziramo dugogodišnji zahtjev privrede, a to je da poslovanje bude transparentnije i bolje, brže i efikasnije. S druge strane, uključili smo i javni sektor, što će doprinijeti transparentnosti i efikasnosti.

Smatramo da je ovo bitno i za privredu i za državu”, rekla je Savičić. Dodala da je taj proces bio izazovan, jer se radi o dvije potpuno nove oblasti, kao i da su oba zakona bila zahtjevna.

”Što se tiče e-faktura, bio je izazov da se apsolutno uklopimo u sve trendove koji su zastupljeni u Europi. Zakon je usklađen sa direktivama EU.

Pokupili smo sve ono što smo mislili da je najbolja praksa u toj oblasti. Čini mi se da idemo i korak ispred u odnosu na druge europske zemlje što nam ide u prilog”, rekla je Savičić i dodala da su pripremljeni svi tehnički aspekti za primjenu e-faktura.

Podsjetila je kako je produkciona verzija Sistema elektronskih faktura dostupna na adresi https://efaktura.mfin.gov.rs/ od 11. travnja, kada je prva faktura uspješno prošla kroz novi sistem.

Registracija na produkcionoj verziji Sistema elektronskih faktura će se automatski prenijeti i na demo-verziju tog sistema, u slučaju da nije otvoren nalog na novoj demo-verziji. Nova demo-verzija Sistema elektronskih faktura je dostupna na adresi https://demoefaktura.mfin.gov.rs/. Kako je napomenula, korištenje sistema elektronskih faktura će biti besplatno.

Obveza za javni sektor
Zakonom je propisano da od 1. svibnja nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primaju i čuvaju elektronske fakture i da izdaju elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. Također, tada nastupa obaveza subjekata privatnog sektora da izdaju elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdato od subjekta javnog sektora, primjenjivat će se od 1. lipnja 2022. godine.

Obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 2023. godine. To su ujedno i datumi od kada se primjenjuje i obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatnu vrijednost.

Završnu obuku su organizirali Ministarstvo financija i NALED, a Marko Danon iz NALED-a kaže da se ta organizacija već dugo zalaže za uvođenje ovog sistema. Kako je rekao, to je veliki potencijal za privredu, jer se digitalizira proces nadzora u cijeloj privredi, ali i za državu, koja će da ima unapređeno kontrolu – nadzor, nad tim procesima.

Komentirajte prvi

New Report

Close