Najpoznatijim proizvodom Microsoft preotima korisnike

Autor: Lucija Špiljak , 14. travanj 2022. u 06:33
Iz Microsofta tvrde da su konkurentske aplikacije za produktivnost korisnicima dale alternativu/REUTERS

Softverski div naplaćuje više naknade za Office korisnicima koji su u konkurentskim cloud servisima.

Unatoč tržišnoj vrijednosti koja je porasla na više od dva bilijuna dolara zbog dominacije u različitim dijelovima tržišta poslovnog softvera, Microsoft je naišao na reakcije i pritužbe najvećih američkih tehnoloških tvrtki koje tvrde da Microsoft ponovno zlorabi svoju dominantnu poziciju u softveru kako bi ojačao svoje poslovanje pružanja usluga “u oblaku”.

Uvjeti licenciranja
U središtu kontroverze je promjena Microsoftovih uvjeta licenciranja iz listopada 2019. godine, koja je utjecala na način na koji tvrtka naplaćuje softverske proizvode kao što je Office kada se koriste u podatkovnim centrima Amazon Web Servicesa, Googlea i Alibabe.

Kako Financial Times navodi, kupci su morali platiti dodatnu naknadu za licencu, čak i ako su već platili Microsoftu za pokretanje softvera u vlastitom podatkovnom centru prema postojećem dogovoru.

Microsoftova vlastita usluga “u oblaku”, Azure, bila je uključena na popis grupa na koje su utjecale veće naknade, iako su kupci dobili poseban popust koji je nadoknadio veći dio povećanja.

“Još uvijek možete pokretati sve ove proizvode u tuđem oblaku, ali morate biti spremni platiti premiju”, rekao je Wes Miller, bivši izvršni direktor tvrtke, a sada analitičar u Directions on Microsoftu, koji savjetuje Microsoftove kupce.

Iz Microsofta tvrde da su konkurentske aplikacije za produktivnost, poput onih iz Googlea, korisnicima dale alternativu, te da je tvrtka stavila na raspolaganje pojedinačne dijelove Officea, kao što je Excel program za proračunske tablice, za korisnike koji su htjeli platiti samo dio softvera.

Naplaćivanje viših cijena za korištenje softvera u suparničkim “oblacima” samo je jedan od načina na koji je Microsoft pokušao usmjeriti više kupaca na vlastitu platformu u “oblaku”, tvrde kritičari za Financial Times. Drugi uvjeti licenciranja i prestanak tehničke podrške za određene usluge “natjerali” su korisnike da pređu na Azure.

“Kupci su vrlo frustrirani jer situaciju percipiraju kao da im Microsoft ne dopušta korištenje ‘oblaka’ po vlastitom izboru”, rekao je za FT Michael Silver, analitičar u Gartneru, koji je savjetovao korisnike Microsofta više od 25 godina.

Još jedna taktika koja se našla na udaru kritike, a podvrgnuta je reviziji Europske unije, uključuje pakiranje niza usluga u jedan proizvod, čak i ako mnogi kupci zahtijevaju samo jedan element.

Posljednja runda
Na primjer, najviša razina sigurnosti dostupna je samo korisnicima softverskog paketa Windows 365 ako plate premium verziju poznatu kao E5. Prema uputama, ovo je još jedan “paket” koji također zahtijeva od kupaca kupnju drugih značajki.

FT piše da je ovo Microsoftova posljednja runda borbe protiv antimonopolske politike, a neke od optužbi, koje su počele još 90-ih, odnose se na to da je tvrtka otežala korisnicima korištenje i promjenu preglednika najnovije verzije Windowsa.

No, prije dva tjedna olakšali su tu promjenu korisnicima. Većina Microsoftovih kupaca ima trogodišnje ili petogodišnje ugovore, poznate kao Enterprise Agreements, što znači da se mnogi tek trebaju suočiti s obnovom licence od promjena koje su nastupile 2019. godine.

Čak i ako Microsoftova taktika nije protuzakonita prema sadašnjem zakonu, mogla bi biti u suprotnosti s novim zakonima koji su postavljeni kako bi spriječili moćne tehnološke tvrtke da favoriziraju vlastite usluge, rekao je Frédéric Jenny, francuski stručnjak za antimonopolsko osiguranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close