EBRD naglašava važnost digitalizacije u Crnoj Gori

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2022. u 08:17
Foto: pixabay

Direktor EBRD-a za utjecaj na tranziciju i globalnu ekonomiju, Aleksandar Plekhanov, istaknuo je rješavanje nedostataka digitalnih vještina ključni prioritet kako bi se dodatno unaprijedio digitalni razvoj Crne Gore, nakon čega slijedi razvoj usluga e-uprave.

Prema najnovijem Izvještaju o tranziciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji je predstavljen u Podgorici, crnogorska ekonomija snažno se oporavila u 2021. od krize pandemije koronavirusa. Ovogodišnji izvještaj fokusiran je na digitalizaciju, jaz između ekonomija koje napreduju u smislu digitalnih usluga, kao i onih koje zaostaju. Ističe se pritom važnost prevladavanja ovih razlika radi dajnjeg napretka. ”Pozitivan ishod turističke sezone pomogao je javnim financijama i doveo do ekonomskog rasta Crne Gore. No, rat između Ukrajine i Rusije vrlo vjerojatno će usporiti oporavak uslužnog sektora, s obzirom na to da posjetitelji iz obje zemlje predstavljaju značajan broj turista koji dolaze u Crnu Goru. Očuvanje makroekonomske stabilnosti ostaje važno s obzirom na unutarnju i vanjsku nestabilnost”, stoji u priopćenju EBRD-a.

Ovogodišnje izvješće, koje analizira trendove u 38 gospodarstava u koje EBRD ulaže, naslovljeno je “Nadogradnja sustava: isplativost digitalizacije”. Digitalizacija je dobila veliki poticaj tijekom pandemije jer je veći dio gospodarstva u mnogim zemljama prešao na online sustav u samo nekoliko dana. Ovaj proces je predodređen za nastavak i ostat će jedna od ključnih snaga koje oblikuju razvoj diljem svijeta – uključujući Crnu Goru i šire regije EBRD-a.

”Prema izvješću, čini se da je digitalizacija gospodarstva otežana nerazvijenom infrastrukturom i niskom razinom digitalnih vještina u mnogim zemljama. Osim toga, nedostatak digitalnih vještina među radno sposobnom populacijom u regijama EBRD-a pogoršan je migracijom ljudi s višom razinom obrazovanja i, posebice, boljim digitalnim vještinama”, navodi se u priopćenju.

Izvješće ukazuje na to da je Crna Gora postigla značajan napredak u osiguravanju određenih preduvjeta za digitalizaciju, kao što su infrastruktura i regulatorni okvir koji pogoduje višim razinama digitalizacije. Iako je korištenje digitalnih tehnologija kod pojedinaca i tvrtki bolji, nedostaci ostaju.

Direktor EBRD-a za utjecaj na tranziciju i globalnu ekonomiju, Aleksandar Plekhanov, istaknuo je rješavanje nedostataka digitalnih vještina ključni prioritet kako bi se dodatno unaprijedio digitalni razvoj Crne Gore, nakon čega slijedi razvoj usluga e-uprave.

”EBRD je spreman podržati Crnu Goru u njenim naporima da potakne digitalizaciju širenjem širokopojasne infrastrukture i pomaganjem u uvođenju pametnih i digitalnih tehnologija. Digitalizacija će podržati implementaciju EBRD-ove strategije za Crnu Goru u narednim godinama, koja se fokusira na jačanje konkurentnosti privatnog sektora, podršku tranziciji Crne Gore na zelenu ekonomiju i poticanje povezanosti i integracije”, rekao je šef EBRD-a za Crnu Goru Remon Zakaria.

”Pored mogućnosti izravnog financiranja od EBRD-a gdje je to potrebno, Banka kompanijama u Crnoj Gori nudi pristup financiranju u okviru svoje kreditne linije za konkurentnost malih i srednjih poduzeća, u suradnji s poslovnim bankama. Osim kredita, tvrtke dobivaju i bespovratna sredstva do 15 posto vrijednosti kredita za ulaganja u održive i zelene tehnologije, automatizaciju, digitalizaciju itd”, dodaje se u priopćenju.

15 posto

vrijednosti kredita je bespovratno za ulaganja u održive i zelene tehnologije

EBRD dodatno pruža poslovne savjete tvrtkama, u suradnji s domaćim i međunarodnim stručnjacima, kako bi unaprijedili svoje poslovanje u različitim područjima, uključujući i digitalizaciju. Od 70 savjetodavnih projekata tijekom razdoblja pandemije 2020.-2021., njih 23 (30 posto) bilo je posvećeno digitalizaciji (uvođenje ICT rješenja, web shopova, DMS, ERP rješenja itd.).

Komentirajte prvi

New Report

Close