Povećanje kamatne stope više će osjetiti zaduženi u domaćoj valuti

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2022. u 08:00

Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 1,5 posto.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je jučer povećati referentnu kamatnu stopu za 50 postotnih bodova, na razinu od 1,5 posto, piše portal blic.rs.

Kako je navedeno, Izvršni odbor je imao u vidu da su inflatorni pritisci na svjetskom i domaćem tržištu jači i postojaniji nego što se očekivalo i da to zahtjeva dodatno zaoštravanje monetarnih uvjeta kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja.

Olakšice 0,5-2,5 posto

Istovremeno, povećane su i kamatne stope na depozitne i kreditne olakšice Narodne banke Srbije – kamatna stopa na depozitne olakšice na 0,5 posto, a stopa na kreditne olakšice na 2,5 posto.

Izvršni direktor Erste banke u Srbiji Slavko Carić ocjeni je kako “ovako mali pokret neće da napravi nikakve dramatične pomake što se tiče investicija i građana. ”Naglasio je da će povećanje kamatne stope malo više osjetiti građani i mali dio privrede koji su zaduženi u dinarima, jer će imati nešto višu mjesečnu ratu, ali je napomenuo kako će biti povećana i kamata na dinarsku štednju. Izvršni odbor podsjeća da je Narodna banka Srbije i u prethodnom periodu, kao odgovor na izazove iz međunarodnog okruženja, preuzela korake ka postupnom povećanju restriktivnosti monetarne politike, koristeći fleksibilnost koju joj pruža monetarni okvir.

Ponderirana stopa

Prosječna ponderirana stopa na aukcijama repo prodaje vrijednosnica kontinuirano je i postupno povećavana od prosinca 2021. godine – ukupno za 84 postotna poena, dok se nije gotovo izjednačila sa referentnom kamatnom stopom.

Dodatno, mjerama Narodne banke Srbije, smanjena je dinarska likvidnost bankarskog sektora na kontroliran i ograničen način. Efekti tih mjera, kao i aktualno povećanje referentne kamatne stope treba osigurati da se inflacija u srednjem roku kreće na niskoj i stabilnoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close