Preskupi plin doveo Britaniju na rub velike krize krastavaca

Autor: Lucija Špiljak , 04. travanj 2022. u 14:00
Uzgajivač Tony Montalbano u svom praznom stakleniku u Roydonu/Reuters

Nacionalni sindikat poljoprivrednika upozorava da bi proizvodnja mogla pasti s lanjskih 80 milijuna na ovogodišnjih 35 milijuna tona.

U jugoistočnoj Engleskoj veliki staklenici zjape prazni nakon što su poljoprivrednici zbog visokih troškova energije shvatili da im se ne isplati uzgajati krastavce za britansko tržište.

Nacionalni sindikat poljoprivrednika kaže da Velika Britanija ulazi u krizu sigurnosti hrane i upozorava bi proizvodnja krastavaca u Velikoj Britaniji mogla pasti s 80 milijuna prošle godine na 35 milijuna tona, a slična je situacija s proizvodnjom paprike koja bi se mogla ove godine prepoloviti na 50 milijuna tona.

Ekonomski neodrživo
U drugim dijelovima Engleske poljoprivrednici nisu posadili ni paprike, patlidžane i rajčice zbog lanjskog rasta cijena prirodnog plina, a zbog ruske invazije na Ukrajinu usjevi su dodatno ekonomski neodrživi.

Farmama u Velikoj Britaniji potreban je plin kako bi se suočili s nepovoljnim vremenskim prilikama, a to je tek jedan od primjera utjecaja energetske krize i invazije zbog kojih se svijet suočava s nestašicama zalihe hrane, pogotovo žitarica i jestivog ulja.

Stoga će u Velikoj Britaniji vjerojatno povisiti cijene hrane u vrijeme povijesno visoke inflacije, a tako i ugroziti dostupnost robe. “Žrtva” je i popularni britanski sendvič s krastavcima koji se poslužuje na teniskom turniru u Wimbledonu i u velikim londonskim hotelima.

Dok je prošle godine proizvodnja krastavaca u Britaniji koštala oko 25 penija, sada se cijena udvostručila i trebala bi dostići 70 penija kada krenu više cijene energije, prema navodima udruge farmera British Growers.

6,2

posto iznosila je stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu u veljači

“Cijene plina su toliko visoke, ovo je zabrinjavajuće razdoblje. Sve godine smo naporno radili da dođemo do gdje smo sada, a onda bi jedne godine moglo sve završiti”, rekao je za Reuters uzgajivač Tony Montalbano, dok je stajao u praznom stakleniku u Roydonu u dolini Lea gdje tri generacije njegove obitelji već 54 godine uzgajaju krastavce.

Prošle godine za prostorni metar plina plaćao je oko 50 penija, a sada je cijena 2,25 funti. Krajem veljače, kada je došlo do ruskog napada, cijena je u jednom trenutku skočila do 8 funti.

Staklenici zjape prazni
Njegovih 30.000 četvornih metara staklenika zjapi prazno, a riječ je o Green Acre Saladsu koji opskrbljuje grupe supermarketa, uključujući lidere na tržištu Tesco, Sainsbury’s i Morrisons.

Cijene gnojiva su se utrostručile u odnosu na prošlu godinu, dok su porasli troškovi ugljičnog dioksida koji se koristi i za rast i za pakiranje, kao i troškovi teško dostupne radne snage.

Reuters navodi da ova situacija ugrožava buduću britansku sigurnost hrane i otvara vrata daljnjem rastu cijena za potrošače u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su već suočeni s većim udarom inflacije od drugih zemalja u Europi nakon brexita.

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu dosegnula je 30-godišnji maksimum od 6,2 posto u veljači, a predviđa se da će se približiti devet posto krajem 2022., što će pridonijeti najvećem padu životnog standarda još od 1950-ih. Ujedinjeno Kraljevstvo tijekom zime uobičajeno uvozi oko 90 posto povrća poput krastavaca i rajčica, ali je ljeti bilo gotovo samodostatno.

Udruga uzgajivača doline Lea, čiji članovi proizvode oko tri četvrtine britanskog uroda krastavaca i slatke paprike, rekli su da oko 90 posto usjeva nije zasađeno u siječnju, a do toga neće ni doći ako cijene plina ostanu visoke.

Joe Shepherdson iz britanske udruge uzgajivača krastavaca upozorio je da oni uzgajivači koji su sadili koriste manje topline, ali da to smanjuje proizvodnju i povećava rizik od bolesti tog povrća.

Uzgajivači traže pomoć od vlade. Lobirali su da se ukinu porezi i nameti na plin, ali ministar financija Rishi Sunak to nije spomenuo u svom prijedlogu za proljetni proračun prošlog tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close