Ekstra-pet podebljava vlasništvo Vode Vrnjci na 93,3% i nastavlja otkup dionica od ‘manjinaca’

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2022. u 08:00
Na ponuđenu cijenu od 4800 dinara, što je bio i iznos u završnoj ponudi za preuzimanje, manjinski su dioničari pozitivno odgovorili/Voda Vrnjci

Ekstra-pet će nastaviti dokupljivati dionice ne bi li došao do potpunog stopostotnog vlasništva kompanije.

Na Skupštini dioničara punionice vode Voda Vrnjci, iz Vrnjačke Banje u središnjoj Srbiji, zakazanoj za 18. travnja, odlučivat će se o ponudi većinskog vlasnika tvrtke da od manjinskih dioničara otkupi njihove udjele.

Kako navodi B92, beogradski Ekstra-pet će za prinudni otkup 5,1 posto dionica od ‘manjinaca’ dati 4800 dinara po dionici i time povećati vlasništvo nad vrnjačkom kompanijom na 93,3 posto.

Kako je priopćila brokerska kuća Momentum, na ponuđenu cijenu od 4800 dinara, što je bio i iznos u završnoj ponudi za preuzimanje, manjinski su dioničari pozitivno odgovorili, iako je ta cijena znatno niža od one iskazane kroz knjigovodstvenu vrijednost, a koja iznosi 13.428,68 dinara.

“No, ta cijena nije bila relevantna za provedenu ponudu pošto je po već ustaljenoj i negativnoj praksi na Beogradskoj burzi dionica dobila status likvidne u razdoblju neposredno pred početak konsolidacije vlasništva Voda Vrnjci”, upozoravaju iz Momentuma.

Ekstra-pet će nastaviti dokupljivati dionice ne bi li došao do potpunog stopostotnog vlasništva kompanije, ali to će, kako proizlazi iz razlike između aktualne tržišne i vrijednosti u knjigama, biti tek 35,7 posto knjigovodstvene vrijednosti dionice.

Inače, dionica je najvrednija bila prije dobrih 15 godina, u kolovozu 2007., Seebiz podsjeća da je dosegla i 30.000 dinara, dok je najslabija bila lanjskog srpnja, desetinu povijesne vrijednosti, odnosno 3000 dinara.

Kad bi se računala samo trenutačna burzovna ‘težina’ Voda Vrnjci, odnosno tržišna kapitalizacija, kompanija bi vrijedila 551 milijun dinara, tj. 4,7 milijuna eura.

Tvornica je, piše N1, u 2020., dakle pandemijskoj godini, imala gubitak od 68,9 milijuna dinara, uz iskazane prihode nešto niže od milijarde – 922,6 miliona dinara, 17,5% manje nego godinu ranije.

Ekstra-petu, vlasniku kompanije, primarna je djelatnost proizvodnja plastičnih masa u primarnom obliku (odnosi se i na plastične boce), u 2020. imao je prihod od 1,1 milijardu dinara i dobit od 79,5 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close