Regulator proveo test: Evo kome će se zbog uvođenja eura smanjiti kapital, ali situacija nije dramatična

Autor: Tomislav Pili , 17. ožujak 2022. u 12:34
S obzirom na trenutna ekonomska kretanja u smislu povećanja kamatnih stopa, do kraja 2022. očekuje se i povoljnija pozicija za društva za osiguranje/Shutterstock

Ulaskom u eurozonu provest će se prilagodba metodološkog pristupa za izračun omjera prihvatljivih vlastitih sredstava i potrebnog solventnog kapitala.

Zamjena kune eurom donijet će osiguravajućim društvima određeno smanjenje kapitaliziranosti, ali situacija nije dramatična, tvrdi regulator nakon provedenog testa.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ovoga je tjedna priopćila kako su na sjednici njezina Savjet predstavljeni rezultati tržišnih vježbi procjene utjecaja uvođenja eura koje su po Hanfinim uputama i metodološkom pristupu društva za osiguranje provela 2020. i 2021. godine.

Različite pretpostavke
Naime, zbog uvođenja eura osiguravatelji će trebati provesti prilagodbu metodološkog pristupa za izračun omjera prihvatljivih vlastitih sredstava i potrebnog solventnog kapitala.

To znači da će uzeti u obzir pretpostavke europodručja koje su u mnogočemu različite od pretpostavki koje društva za osiguranje trenutačno koriste, a sama promjena pretpostavki reflektirat će se na vlastita sredstva osiguratelja, kao i na potreban solventni kapital.

Na pitanje koliko će omjer solventnosti biti snižen i što bi to kratkoročno značilo za poslovanje osigurateljnog sektora, iz Hanfe su za Poslovni dnevnik poručili kako je kapitaliziranost osiguranja na hrvatskom tržištu na zadovoljavajućoj razini.

“Tome svjedoči podatak s kraja 2021. da prosječni omjer solventnosti društava za osiguranje iznosi 209,8 posto, što znači da društva za osiguranje imaju dvostruko više kapitala od samih potreba za solventnošću.

209,8

posto iznosio je prosječni omjer solventnosti krajem prošle godine

Navedeno doprinosi otpornosti i stabilnosti poslovanju osiguravatelja za skorašnju prilagodbu na pretpostavke eurozone. U scenarijima tržišne vježbe uvođenja eura koji je Hanfa provela u 2021. godini, očekivani pad u omjeru solventnosti nije značajan i na tržišnoj razini prosječni omjer solventnosti ne spušta se ispod razine od 200 posto.

Dodatno, s obzirom na trenutna ekonomska kretanja u smislu povećanja kamatnih stopa, do kraja 2022. očekuje se i povoljnija pozicija za društva za osiguranje”, dodaju iz regulatora.

Ono što se mijenja dolaskom europske valute jest promjena prihvatljivih vlastitih sredstava osiguratelja te posebno potrebni solventni kapital.

Što se tiče prihvatljivih vlastitih sredstava, odnosno raspoloživog viška imovine nad obvezama nakon raspodjele dividendi, uvođenjem eura koristit će se eurska kamatna stopa (engl. Risk Free Rate, RFR) koja povijesno bilježi niže vrijednosti od RFR-a za kunu.

To rezultira povećanjem tehničkih pričuva osiguratelja. Posljedično, povećanje tehničkih pričuva dovodi do smanjenja vlastitih sredstava društava za osiguranje, pojašnjavaju iz Hanfe.

Već definiran plan
Društva za osiguranje kod kojih se očekuje da će biti značajnije pogođena prijelazom na euro već su definirala plan mjera poboljšanja solventne pozicije tijekom 2022. pa će u fokusu Hanfe biti i izvršavanje mjera poboljšanja njihove solventne pozicije, stoji u priopćenju.

Iz regulatora poručuju da će pratiti razinu solventnosti pojedinčno kod svih društava jer su razlike u efektima različite, ovisno o dugoročnosti obveza u njihovom portfelju.

“Valja napomenuti da su društva za osiguranje u proteklim razdobljima po preporukama Hanfe, a i samoinicijativno unutar svojih internih procesa, provodili stres testove vezane uz tranziciju na euro te su u ovoj, kao i u drugim sličnim okolnostima, na visokoj razini pripremljenosti.

Neke od mjera očuvanja i/ili poboljšanja solventne pozicije koje će društva za osiguranje primijeniti u narednom razdoblju su aktivne prilagodbe portfelja ulaganja ili suzdržavanje od isplate dividende, a Hanfine aktivnosti će biti značajno fokusirane na provedbu navedenih mjera”, ističu iz Hanfe.

Komentirajte prvi

New Report

Close