Općina i vlada u sukobu oko izgradnje Vjetroelektrane Brajići

Autor: Poslovni dnevnik , 10. ožujak 2022. u 09:00
Vjetroelektrana Brajići trebala bi proizvodit oko 220 gigavatsati električne energije godišnje/Shutterstock

Problem je što će se iz Svetog Stefana i Miločera vidjeti 5 do 6 vjetroturbina, a iz Budve čak 10 do 12.

Postalo je očito da vlada, unatoč snažnom protivljenju lokalne zajednice i Općine Budva, čini sve da privatnim investitorima omogući realizaciju projekta Vjetroelektrana Brajići koji prijeti da ozbiljno ugrozi okoliš i kvalitetu turističke ponude.

To su poručili mještani okupljeni oko Incijative protiv izgradnje vjetroelektrane na potezu od Brajića do Paštrovske gore, pišu Vijesti.

Vlada je donijela odluku o izradi Detaljnog prostornog plana za prostor koncesijskog područja za izgradnju vjetroelektrane na Brajićima, na području Budve i Bara.

Sporni otkup zemljišta
Kako se navodi u sklopu izrade planskog dokumenta, prostor će biti sagledan u širem kontekstu, a eventualna izgradnja vetroelektrane mora se planirati na temelju odgovarajućih uvjeta i smjernica nadležnih institucija, istražne i tehničke dokumentacije i odgovarajućih procjena utjecaja na okoliš.

Blažo Kaženegra, predstavnik Incijative protiv izgradnje vjetroelektrane, koju je podržalo više tisuća građana, ističe da vlada sve to radi unatoč studijama iz renomiranih znanstvenih časopisa koje ukazuju da vjetroelektrane imaju negativan utjecaj na turizam, posebno u atraktivnim predjelima.

“Što je u našem slučaju područje Svetog Stefana i Miločera”, dodao je Kaženegra. Prema njegovim riječima, ljudi iz kompanije koja planira graditi vjetroelektranu tvrde da se vjetroturbine neće vidjeti iz Budve i Svetog Stefana.

101,3

milijuna eura bit će uloženo u izgradnju Vjetroelektrane Brajići

Prema projektu, jasno je da će se iz Svetog Stefana i Miločera vidjeti 5 do 6 vjetroturbina, a iz Budve 10 do 12, ili čak više, i ovo nam je potvrdio Vladan Stevović, glavni gradski arhitekt Općine Budve”, objasnio je Kaženagra.

On tvrdi da građani Crne Gore moraju biti upoznati s odredbama ugovora o zakupu zemljišta radi izgradnje vjetroelektrane, sklopljenog u kolovozu 2020. između vlade i konzorcija kojeg predstavlja kompanija WPD iz Bremena.

“Investitoru se daje mogućnost da sam pregovara s vlasnicima privatnog zemljišta o zakupu ili kupovini. Nakon šest mjeseci investitor je dužan obavijestiti državu za koje se katastarske parcele nije dogovorio s vlasnicima, nakon čega se država obvezuje da te parcele izvlasti u korist privatnog investitora.

Država stranom investitoru daje veliku pregovaračku moć i mogućnost da ucjenjuje privatne vlasnike da povoljno prodaju svoju zemlju, jer u suprotnom će im država tu zemlju izvlastiti po znatno nižoj cijeni”, objasnio je Kažanegra.

Konzorcij predvođen njemačkom kompanijom WPD, uoči parlamentarnih i lokalnih izbora u Budvi 2020. godine, zaključio je s vladom Duška Markovića ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju Vjetroelektrane Brajići u koju će biti uloženo 101,3 milijuna eura. Vjetroelektrana bi trebala proizvoditi oko 220 gigavatsati električne energije godišnje.

Narušavanje pejzaža
Međutim, skupina građana Paštrovića predala je u veljači premijeru Zdravku Krivokapiću otvoreno pismo, zahtijevajući da vjetroelektrana ne bude izgrađena na toj lokaciji, već da se pronađe druga, ali im nije odgovoreno. Pismo su potpisali predsjednici savjeta pet mjesnih zajednica.

“Osam do deset vjetroturbina visine oko 180 metara planirane su na vrhovima brda u zaleđu Bečića, Pržna i Svetog Stefana.

Te masivne instalacije vidjele bi se iz cijelog budvanskog zaljeva i prijete narušavanjem prirodnog i kulturnog pejzaža našeg kraja koji je sastavni dio turističkog brenda Budve kao metropole turizma, te Svetog Stefana kao elitne destinacije”, piše u pismu premijeru

Komentirajte prvi

New Report

Close