Orban (samo) zbog izbora okončava ljubav s Moskvom

Autor: Tomislav Pili , 07. ožujak 2022. u 22:00
Nedavni prosvjedi u Budimpešti pokazali su da se dio birača ne slaže s Orbanovom politikom prema Moskvi/Reuters

Mađarski premijer pokušava se dodvoriti biračima.

Mađarski premijer Viktor Orban počeo je napuštati dosadašnju prorusku retoriku po kojoj je bio poznat u Bruxellesu što analitičari tumače isključivo predizbornim taktiziranjem.

Kako navodi Financial Times, tijekom desetljeća na vlasti Orban je promovirao politiku “otvaranja prema istoku” kroz bliske ekonomske i političke veze s Rusijom.

Istovremeno je vlada u Budimpešti postavila prepreku ukrajinskim ambicijama uključivanja u NATO savez i Europsku uniju zbog spora s Kijevom oko prava mađarske nacionalne manjine.

Taktički potez
Međutim, pokretanjem ruske agresije na Ukrajinu krajem veljače, Orban je počeo okretati leđa Moskvi i pokazivati solidarnost s Ukrajinom. Po mišljenju mađarskih političkih analitičara i oporbenih političara, radi se o taktičkom potezu jer je Orban shvatio da je sukob u Ukrajini učinio njegovu političku poziciju mnogo ranjivijom.

Doduše, mnoštvo simpatizera vladajuće stranke Fidesz mnogo je spokojnije u vezi ukrajinske krize nego sam Orban. “Fidesz se do sada nije suočio s tako teškom situacijom tijekom kampanje.

Oni sada imaju identitetski problem koji je veliki rizik za njih”, ocjenjuje politički analitičar Robert Laszlo iz budimpeštanskog think-tanka Political Capital.

Posljednje predizborne ankete uoči parlamentarnih izbora 3. travnja pokazuju da Fidesz ima vrlo malu prednost u odnosu na oporbu koja na izbore izlazi ujedinjena oko jednog kandidata za premijera, Petera Marki-Zayja.

Neke ankete pokazuju kako Fideszova prednost opada, a druge da raste. No, za sada je čak četvrtina birača neodlučna. Prema studiji instituta Tarki iz 2019. godine, javno mišljenje Mađara prema Rusiji značajno se pozitivno promijenilo u vrijeme Orbanove vlasti.

12,5

milijardi eura vrijedan je projekt nuklearke Paks 2 u suradnji s Rosatomom

Štoviše, podrška Moskvi među Mađarima dosegla je najviše razine od pada komunizma. No, prošlotjedna anketa Euronewsa pokazala je kako 60 posto ispitanika smatra da se zemlja previše približila Rusiji i to je sada sprečava u davanju podrške Ukrajini.

Politički analitičari ocjenjuju kako je unatoč Fideszovoj (Orbanovoj) politici u posljednjih 10-ak godina dobar dio starijih građana Mađarske – koji se još živo sjećaju života u komunističkom režimu pod paskom Sovjetskog Saveza – vrlo osjetljiv na prijetnje s istoka.

Tijekom nedavnog prosvjeda u Budimpešti, umirovljenik Albert Kovacs ističe kako je do sada glasovao za Orbana, ali ga je njegovo zbližavanje s Putinom oduvijek nerviralo.

“Sada je pravo vrijeme za okončanje te ljubavi. Većinu života proživio sam pod ruskim utjecajem i tamo se ne vraćam”, kaže taj umirovljenik.

‘Putinova pudlica’
Oporba pokušava kapitalizirati dosadašnje veze mađarske politike s Rusijom. Peter Marki-Zay nazvao je Orbana “Putinom pudlicom” te zagovarao ambivaletniji stav prema Europskoj uniji, nakon godina zaoštrenih odnosa na liniji Budimpešta-Bruxelles.

Iako mađarski premijer sada zagovara brzo primanje Ukrajine u EU te međunarodne sankcije protiv Rusije, tvrdi i da će braniti sporazum o isporuci jeftinog plina “dokle god je premijer”. K tome, i dalje se protivi slanju vojne pomoći Ukrajini preko mađarskog teritorija.

Čak i nakon ruske invazije Orban i dalje brani Paks 2, projekt izgradnje nuklearne elektrane vrijedan 12,5 milijardi eura u suradnji s ruskom državnom kompanijom Rosatom.

Europski parlament prošloga je tjedna izglasao rezoluciju kojom se članicama Europske unije zabranjuje suradnja s Rosatomom što bi u suštini mogao biti smrtni udarac projektu mađarske nuklearke. Neovisni politički analitičar Gabor Torok ističe kako se rat u Ukrajini pretvorio u glavobolju za Fidesz.

“Po prvi puta Fideszovi glasači su podijeljeni oko ključnog pitanja”, ističe Torok. Dodaje kako će Orbanu biti teško održavati ravnotežu između politike koje nalaže članstvo u NATO-u i EU te prijateljskih veza s Moskvom. Međutim, čelnik mađarske vlade još nije stjeran u politički kut, smatraju analitičari.

Naime, njegov novi narativ u kojem odbijanje transfera oružja mađarskim teritorijem te protivljenje primanju Ukrajine u NATO opravdava miroljubivim razlozima pada na plodno tlo među dijelom birača. Naime, dvije trećine Mađara želi da zemlja ostane izvan sukoba, pokazuje anketa Euronewsa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close