Rusi civilima dali pet sati da napuste opkoljeni grad, pet dana traju nesmiljeni napadi, nema vode ni struje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2022. u 09:59
FOTO: Twitter @AyBurlachenko via REUTERS

Gradonačelnik Mariupolja, strateške luka na istoku Ukrajine, uputio je u subotu dramatičan apel za pomoć gradu koji je pod opsadom, u “blokadi” i trpi “nemilosrdne napade” ruskih snaga.

Civili će moći napustiti opkoljeni ukrajinski lučki grad Mariupolj od 12 do 17 sati u subotu, objavilo je rusko ministarstvo obrane i poručilo da ruske postrojbe nastavljaju veliku ofenzivu u Ukrajini, citira ruska novinska agencija RIA.

Ministarstvo je potvrdilo da su ruske postrojbe prekinule vatru i otvorile humanitarne koridore blizu gradova Volnovahe i velike južne luke Mariupolja na Azovskom moru koji su opkoljeni.

Rusija i Ukrajina usuglasile su se na pregovorima u četvrtak da je potrebno uspostaviti humanitarne koridore i prekid vatre uz njih.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da  Volnovahu želi napustiti oko 20.000 civila, a  200.000 želi izaći iz Mariupolja.

Evakuacija stanovnika iz Mariupolja, strateške luke na jugoistoku Ukrajine okružene ruskim snagama, odgođena je zbog ruskog kršenja prekida vatre, objavila je tamošnja gradska uprava. Evakuacija civila koja je trebala početi u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu 'odgođena je zbog sigurnosnih razloga' objavila je gradska vlast na Telegramu. Civili koji su trebali krenuti iz grada vratili su se u skloništa. 'U tijeku su pregovori s Rusima o uspostavi čvrstog prekida vatre i uspostavi sigurnog humanitarnog koridora'.

Gradonačelnik Mariupolja, strateške luka na istoku Ukrajine, uputio je u subotu dramatičan apel za pomoć gradu koji je pod opsadom, u “blokadi” i trpi “nemilosrdne napade” ruskih snaga.

Ruska i ukrajinska strana trebaju održati treći krug pregovora za vikend.

“Već pet dana, naš grad, naša obitelji i pola milijuna stanovnika trpi nemilosrdne napade”, napisao je na Telegramu gradonačelnik Mariupulja  Vadim Boičenko i pozvao na nastavak otpora.

U gradu nema struje i vode i vlasti kažu da ne mogu evakuirati ranjene. Situaciju uspoređuju s opsadom Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu.

Volnovaha se nalazi šezdesetak kilometara sjeverno od Mariupolja.

Komentirajte prvi

New Report

Close