Varteks prodao pogon ‘levisica’, novac išao za kredite i plaće

Autor: Suzana Varošanec , 03. ožujak 2022. u 08:00
Varaždinska kompanija riješila se nekretnine od 33.389 kvadrata u Novom Marofu, u kojoj se 23 godine šivao jeans/V. Žganec-Rogulja/PIXSELL

Za pogon su različite uprave ove tekstilne kompanije krojile različite planove, no nijedan nije bio provediv, a sad je utržen kao dio plana monetizacije neaktivne imovine.

Rješavanjem nekretnina koje su izvan funkcije kroz mehanizam prodaje, u ovoj fazi restrukturiranja, varaždinski Varteks jednokratno ostvaruje očito za poslovanje važne izvanredne prihode.

Prodali su i pogon u Novom Marofu, tako da to više nije dugotrajna imovina koja je kao ‘mrtvi kapital’, zbog troškova održavanja, godinama opterećivala njihovo poslovanje.

Za pogon su različite uprave ove tekstilne kompanije krojile različite planove, no nijedan nije bio provediv, a sad je utržen kao dio plana monetizacije neaktivne imovine u cilju povećanja solventnosti i očuvanja financijske stabilnosti Varteksa.

Prema predsjedniku Uprave Tomislavu Babiću, sredstva dobivena prodajom već su iskorištena za vraćanje dugoročnih kredita banaka te za isplatu plaća zaposlenicima (njih oko 850) i paralelno se odvijaju aktivnosti na jačanju vlastitog modnog brenda.

Nekretnina je inače ukupne površine 33.389 m2, a kao proizvodna lokacija najpoznatija je bila po šivanju američkog brenda traperica i jeansa Levi’s (od 1984. do 2007.). Kako aktualna transakcija, podsjetimo, tako je i recenta prodaja Varteksovog zemljišta od oko 47 tisuća četvornih metara u Varaždinu tamošnjem Sparu poslužila za stabilizaciju poslovanja ovog tekstilca.

Pritom monetizaciji neaktivne imovine tu nije kraj: Varteks ima u vlasništvu još neaktivne imovine koju prodaju. U vezi postignute kupoprodajne cijene za novomarofski pogon, iz vodeće hrvatske modne i tekstilne kompanije u segmentu proizvodnje i prodaje odjeće sa stoljetnom tradicijom, izvijestili su tek da je u skladu s fer tržišnom vrijednošću nekretnine.

Inače, prema njihovom zadnjem izvješću u kojem se ističe veliki naglasak koji kompanija stavlja na kontrolu svih troškova, novost predstavlja i završeni proces izrade organizacijske strukture, a u tom smislu i prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta, kako navode u cilju povećanja efikasnosti poslovanja i zadovoljstva zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close