‘Ovo je namjerno ubijanje ljudi. Rusi su znali što gađaju’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2022. u 12:03
FOTO: Reuters

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij opisao je rusko bombardiranje Harkiva u kojem su poginuli deseci civila ratni zločin, izvijestio je BBC u utorak.

Mediji javljaju da je u napadima u ponedjeljak na stambene zgrade u Harkivu poginulo devet ljudi, među kojima troje djece.

FOTO: Reuters

Ruske su rakete u utorak pogodile središte drugog po veličini ukrajinskog grada, uključivo i stambena područja i zgradu gradske administracije.

Volodimir Zelenskij je prije posljednjeg napada na centar Harkiva rekao da postoje svjedoci napada koji su izjavili da su civili namjerno gađani.

FOTO: Reuters

“Ruske snage izvršile su brutalan napad na Harkiv raketnim topništvom”, rekao je Zelenskij.

“Jasno je da se radi o ratnom zločinu. Miran grad, mirna stambena naselja, bez vojnih objekata. Deseci snimaka očevidaca pokazuju da to nije bio neki slučajni rafal, već namjerno ubijanje ljudi. Rusi su znali što gađaju”, rekao je Zelenskij.

U ponedjeljak je objavljeno da je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, Karim Khan, najavio pokretanje istrage o ruskoj invaziji nakon što se uvjerio da “postoji razumna osnova za pretpostavku da su u Ukrajini počinjeni navodni ratni zločini kao i zločini protiv čovječnosti”.

FOTO: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Mariupolj pod stalnim topničkim napadima, na udaru civili i infrastruktura

Gradonačelnik ukrajinskog Mariupolja objavio je u utorak da se taj grad nalazi pod stalnom topničkom vatrom u kojoj su poginuli civili te je oštećena infrastruktura, dok ruska invazija na Ukrajinu ulazi u šesti dan.

“Imamo stambene četvrti koje su granatirane već pet dana. Tuku nas topništvom, raketama GRAD, napadaju nas zračnim snagama”, kazao je Vadim Bojčenko, javljajući se u program ukrajinske TV.

“Oštećena je civilna infrastruktura, škole, kuće. Mnogo je ozlijeđenih. Poginuli su žene i djeca”, kazao je.

Mariupolj je u utorak i bez struje nakon ruske ofenzive, napisao je na Facebooku Pavlo Kirilenko, guverner regije Doneck.

“Mariupolj i Volnovaha su naši! Dva grada trpe pritisak neprijatelja, ali se ne daju. U Mariupolju, prekinut je dovod električne energije,  grad je bez struje”, napisao je na Facebooku.

Dva grada nalaze se na putu ruskih snaga koje dolaze s jedne strane s Krima, a s druge iz separatističke regije Doneck.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija rekao je u utorak da Rusija namjerno gađa gradove, uključujući stambena naselja i civilnu infrastrukturu, kako bi proširila paniku među Ukrajincima.

“Veo je pao. Rusija aktivno gađa središta gradova lansirajući izravno rakete i topničke udare na stambena područja i administrativna središta”, kazao je Zelenskijev savjetnik Mihailo Podoljak.

“Ruski cilj je jasan – masovna panika, civilne žrtve i oštećena infrastruktura”, istaknuo je dodavši da se “Ukrajina časno bori”.

Harkiv je također pod snažnom vatrom, a gađano je središte grada. BBC piše da su na meti vladine zgrade na Trgu slobode u centru grada.

Rusija je svoj napad na Ukrajinu nazvala “specijalnom operacijom” koja po njezinim tvrdnjama nema za cilj okupirati teritorij nego uništiti vojne kapacitete Ukrajine i uhititi one koje ona smatra opasnim nacionalistima.

Komentirajte prvi

New Report

Close