Rusi zauzeli Černobil, u Kijevu policijski sat, stanice podzemne kao skloništa, oglasio se Putin

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2022. u 19:35
FOTO: REUTERS/Gleb Garanich

Ukrajinski grad Mariupolj je u četvrtak navečer pod žestokom vatrom, a stotine eksplozija je primijetio diplomatski izvor na koji se poziva Reuters. Zauzimanje Maripolja Rusiji bi osiguralo direktnu kopnenu rutu prema Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je anektirala 2014. godine.

Ruske snage zauzele su nuklearnu elektranu Černobil, objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

“Nemoguće je reći je li černobilska elektrana sada sigurna, nakon totalno besmislenog napada Rusa”, rekao je.

“Ovo je jedna od najozbiljnijih prijetnji Europi danas”, dodao je.

Podsjetimo, poslijepodne je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio da ruske snage napadaju na područje Černobila.

“Ruske okupacijske snage pokušavaju osvojiti nuklearnu elektranu u Černobilu. Naši branitelji daju svoje živote kako se tragedija iz 1986. ne bi ponovila. Prijavio sam to švedskom premijeru. Ovo je objava rata cijeloj Europi”, napisao je Zelenski na Twitteru.

FOTO: REUTERS/Umit Bektas

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko rekao je da se Nacionalna garda Ukrajine, koja čuva skladište nesigurnog radioaktivnog otpada, žestoko opire, piše N1.

“Ako topnički napadi okupatora pogode skladište nuklearnog otpada, radioaktivna prašina može pokriti teritorije Ukrajine, Bjelorusije i zemalja EU”, rekao je Geraščenko.

Dijelovi južne hersonske oblasti više nisu pod ukrajinskom kontrolom, objavile su regionalne vlasti. Rusija je napad izvršila iz pravca Krima.

Lokalno ukrajinsko vodstvo u Donecku objavilo da su ruske snage pogodile tamošnju bolnicu, ubivši pritom četiri osobe.

Gradonačelnik glavnog grada Kijeva uveo je policijski sat i rekao da će se četiri stanice podzemne željeznice koristiti kao skloništa od zračnih napada.

FOTO: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Turska uprava za pomorstvo objavila je na Twitteru da je brod u turskom vlasništvu pogođen bombom blizu obale ukrajinskog lučkog grada Odese.

Uprava je dodala da nema žrtava i da je brod na sigurnom putu prema rumunjskom teritoriju.

Ukrajinska policija objavila je ranije u četvrtak da je Rusija izvela 203 napada od početka dana i da se borbe odvijaju na gotovo cijelom ukrajinskom teritoriju.

Granična policija priopćila je da se ukrajinska vojska bori s ruskim snagama kod grada Sumija na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar obrane izjavio je da su neki ruski vojnici zarobljeni.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika precizirao je da su u tijeku žestoki okršaji u regijama Sumi, Harkiv, Herson, Odesa i na vojnom aerodromu blizu Kijeva.

Dodao je da strahuje da bi ruski padobranci mogli izvršiti desant i upasti u glavni grad Kijev.

Ruska Federalna obavještajna služba FSB objavila je da su ukrajinski graničari napustili sve položaje na rusko-ukrajinskoj granici, prenijela je agencija Interfax.

Putin o invaziji: Nisu nam ostavili izbora

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je napad na Ukrajinu bila 'nužna mjera'. Putin je u četvrtak rekao da nije imao izbora nego da naredi, kako ju je nazvao, specijalnu operaciju protiv Ukrajine, te tvrdi da su svi raniji pokušaji Moskve da promjeni stanje sigurnosti propali.

'Jednostavno nismo mogli drukčije postupiti', kazao je na sastanku s predstavnicima ruskog poslovnog svijeta, po isječcima s državne televizije 'Ne možemo u cijelosti predvidjeti geopolitičke rizike', istaknuo je Putin.

Predstavniku ruske Unije industrijalaca i poduzetnika Aleksandru Šokinu kazao da je Moskva bila primorana poduzeti mjere znajući koje joj sankcije slijede.

Nametanje novih sankcija bilo je očekivano, no Rusija i dalje sudjeluje u svjetskoj ekonomiji i ne želi ugroziti ovaj globalni sustav, poručio je Putin ali i upozorio je 'partnere' da ekonomski ne izoliraju Rusiju.

'Svi mi razumijemo svijet u kojemu živimo i bili smo na ovaj ili onaj način pripremljeni na to što se sada događa u pogledu politike sankcija.', rekao je Putin te dodao da 'Rusija ostaje dijelom globalne ekonomije.'

Šokin je je ocijenio da će nove sankcije biti snažnije od prethodnih te bi mogle narušiti logistiku i lanac opskrbe. Također je pozvao zapad da ne primjenjuje sankcije na projekte vezane uz klimatske promjene. 'Zahvaljujem vam za to što ste učinili u prilično teškim uvjetima', Putin je poručio Šokinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close