HT zadržao trend rasta profitabilnosti, lanjska neto dobit viša 7 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 24. veljača 2022. u 22:00
Organski prihodi HT Grupe u 2021. zabilježili rast od 1,1 posto na godišnjoj osnovi/D. Puklavec/PIXSELL

Najveći domaći telekom ostvario 7,5 milijardi kuna prihoda te 614 milijuna kuna dobit.

Trend rasta profitabilnosti Hrvatski telekom (HT) produžio je i na peto kvartal zaredom. Kompanija je u 2021. godini ostvarila neto dobit od 614,4 milijuna kuna, što je za 7,1 posto više nego u 2020., podaci su iz financijskog izvješća HT-a objavljenoga u četvrtak.

Prema podacima iz izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi, HT je 2021. završio sa 7,5 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je za jedan posto manje u odnosu na 2020.

U Crnoj Gori plus 2,5 posto
Iz HT-a u priopćenju navode da su “organski prihodi HT Grupe u 2021. zabilježili rast od 1,1 posto na godišnjoj osnovi zahvaljujući dobrom poslovanju u području pokretnih telekomunikacija i osnovnih nepokretnih telekomunikacija te unatoč padu prihoda od sistemskih rješenja, a uslijed fokusa na poslove s visokom maržom”.

Iz najvećeg domaćeg telekoma navode i da su se ukupni konsolidirani neto prihodi smanjili za 64 milijuna kuna ili za 0,9 posto u odnosu na 2020., pri čemu su ti prihodi HT grupi u Hrvatskoj smanjeni 1,1 posto, dok je Crnogorski telekom (dio grupe) zabilježio povećanje za 2,5 posto.

1,7

milijardi kuna iznosila su lanjska kapitalna ulaganja kompanije

“Ako se isključi doprinos Optima telekoma u drugoj polovini 2020., neto prihodi bili bi veći za 1,1 posto”, napominju iz HT-a. Ukupni rashodi su po podacima iz izvješća s burze, smanjeni za 1,4 posto u odnosu na 2020., na 6,7 milijardi kuna, a iz HT-a iznose i da je “organska EBITDA nakon najmova rasla 7,9 posto na godišnjoj osnovi, što predstavlja rast EBITDA-e nakon najmova peto tromjesečje za redom i potvrđuje nastavak snažnog pozitivnog poslovnog razvoja i učinaka transformacijskih mjera”.

Za ulaganja kažu da su u “posljednjih pet godina iznosila više od 9 milijardi kuna, pri čemu je HT uložio više nego ostatak tržišta zajedno”, čemu u izvješću dodaju i da je u 2021. realizacija kapitalnih ulaganja nakon najmova bez spektra bila manja nego 2020. za 46 milijuna kuna. Navode da su kapitalna ulaganja u 2021. bila viša od 1,7 milijardi kuna, što je više od planiranih 1,6 milijardi kuna.

Vrlo uspješna godina
Podsjećaju da su u srpnju 2021. sa Zagrebačkom bankom potpisali s Telemachom Hrvatska sporazum o kupoprodaji dionica Optime telekom, nakon čega su Telemachu, po dobivanju svih potrebnih regulatornih odobrenja, 21. siječnja 2022., i prenijeli te dionice (oko 54 posto Optime). HT je lani isplatio 742 milijuna kuna dividende dioničarima, rekli su iz kompanije.

“Za HT 2021. je bila vrlo uspješna godina uz dobar rast prihoda u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te impresivan rast prihoda od posjetitelja, što je rezultiralo snažnim rastom EIBTDA-e i većom neto dobiti, uz istodobno zadržavanje visoke razine ulaganja”, izjavio je predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

Komentirajte prvi

New Report

Close