Najava američko-ruskog sastanka oko Ukrajine malo zakočila uspon cijene zlata

Autor: Tomislav Pili , 20. veljača 2022. u 22:00
Vrijednost zlata raste već treći tjedan zaredom/Reuters

Najplemenitiji metal u fokusu je investitora zbog geopolitičkih tenzija.

Cijena zlata u petak je blago skliznula s ključne cjenovne razine od 1900 dolara nakon vijesti o mogućnosti održavanja američko-ruskog sastanka oko ukrajinske krize koja od početka godine zabrinjava svjetsku javnost. Uncom zlata na spot tržišnom trgovalo se po 1887 dolara što je 0,5 posto niže nego dan ranije.

Najviše od lipnja
Tijekom prošloga tjedna cijena zlata u jednom je trenutku dosegla čak 1902 dolara što je najviša cijena od lipnja prošle godine. Na tjednoj razini najplemenitiji metal poskupio je više od jedan posto. To je već treći tjedan zaredom da je vrijednost zlata porasla.

Američko-ruski sastanak na razini šefova diplomacija najavljen za ovaj tjedan održat će fokus investitora na zlatu, iako bi moglo doći do određenog prodajnog pritiska, posebice zbog praznika u SAD-u u ponedjeljak, izjavio je za CNBC Michael Hewson, glavni analitičar CMC Marketsa.

“Prognoze za zlato izgledaju mnogo pozitivnije, ali će biti teško vratiti se iznad lipanjskih vrhunaca. U idućih nekoliko dana zlatom bi se moglo trgovati u rasponu između 1870 i 1910 dolara”, ocjenjuje Hewson.

Američki državni tajnik Antony Blinken najavio je da će se sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, što je povećalo nade da će se tenzije smiriti zahvaljujući diplomatskom dijalogu.

1902

dolara za uncu dosegla je cijena zlata tijekom prošloga tjedna

A smirivanje je svakako potrebno s obzirom da je stanje u Ukrajini vrlo kritično. Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su u petak da planiraju evakuirati stanovnike dviju odcijepljenih regija u Rusiju, a Zapad strahuje da bi Moskva taj zapanjujući zaokret u krizi mogla upotrijebiti kao izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, objavio je na društvenim mrežama da je Rusija pristala osigurati smještaj onima koji napuste regiju. Žene, djeca i starije osobe prvi su na redu za evakuaciju.

Nakon objave iz Donjecka uslijedila je i najava evakuacije iz Luganska. U zoni sukoba u istočnoj Ukrajini u petak se odvilo najintenzivnije granatiranje proteklih godina za što se međusobno optužuju kijevska vlada i separatisti.

Kratkoročna kretanja
U slučaju smirivanja situacije u Ukrajini cijena zlata mogla bi potonuti za nekih 50-ak dolara, ocjenjuje za Bloomberg John Feeney, menadžer australskog trgovca zlatom Guardian Gold Australia.

Upravo zbog geopolitičkih tenzija, analitičari američke banke Citigroup podigli su kratkoročnu ciljanu cijenu unce zlata sa 1825 na 1950 dolara. Međutim, u razdoblju u idućih godinu dana Citigroup nije pretjerano sklon zlatu čiju cijenu vidi oko 1750 dolara jer bi “viši prinosi na obveznice te snažnija izvedba dionica još jednom mogli pritisnuti cijenu zlata”.

Što se tiče ostalih plemenitih metala, u petak je cijena srebra porasla 0,3 posto na 23,73 dolara dok je paladij oslabio malo manje od 3 posto te se njime trgovalo po 2300 dolara. Platina je oslabila 0,5 posto spustivši se na 1083 dolara.

No, valja naglasiti kako je platina prošloga tjedna poskupila gotovo 6 posto što je najviši tjedni rast cijene tog metala od sredine siječnja.

Što se tiče ostalih “sigurnih luka”, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, u petak se kretao na oko 95,837 bodova te bio u plusu 0,04 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close