Anamneza će smanjiti lutanje po bolnicama i popraviti fizičko, a i mentalno zdravlje

Autor: Marija Crnjak , 15. veljača 2022. u 06:33
Na ambiciozan poduzetnički pothvat odlučili se kirurg Tomislav Bečejac i medicinska sestra Irena Kardum Auguštin/G: Stanzl/PIXSELL

U centru Zagreba otvoreno savjetovalište za zdravlje, prvo takvo u Hrvatskoj.

Pandemija koja je ograničila dostupnost zdravstvene zaštite te skrbi o pacijentima koji i bez toga često lutaju po sustavu, te želja za holističkom pristupu očuvanju zdravlja, potaknula je pokretanje Anamneze, savjetovališta za zdravlje koje je u centru Zagreba otvoreno početkom godine.

Radi se o prvom ovakvom savjetovalištu u Hrvatskoj, a na ambiciozan poduzetnički pothvat odlučio se dvojac koji povezuju prijateljstvo i medicina, torakalni kirurg Tomislav Bečejac i Irena Kardum Auguštin, medicinska sestra koja je najveći dio karijere provela upravo u savjetničkim poslovima.

Popuniti nedostatke sustava
Želja im je svojim korisnicima pristupiti cjelovito, koristeći sve dostupne alate koje su sami prikupili u dosadašnjim karijerama, a cilj je bolja kvaliteta života, jača prevencija i osviještenost o vlastitom zdravlju i njegovom očuvanju. Iako se bave zdravljem pa i bolestima, ističu kako Anamneza nije zdravstvena ustanova.

“Mi naše korisnike ne liječimo, to prepuštamo njihovim liječnicima, na koje ih mi možemo i želimo uputiti. Nama se mogu javiti različiti profili korisnika, od onih koji imaju pune fascikle nalaza i ne znaju kamo krenuti, gdje se prvo naručiti, do onih koje muči nešto što ni sami ne znaju definirati, ili, pak, onih koji su došli u godine u kojima su shvatili da tijelo više ne trpi zanemarivanje.

Tu smo za njih da im napravimo plan aktivnosti koji će najučinkovitije riješiti njihov problem ili im ublažiti tegobe, da im predložimo promjene koje mogu napraviti kako bi se osjećali bolje, od prehrane nadalje, da im pronađemo prave adrese na koje se trebaju javiti”, pojašnjava Irena Kardum Auguštin.

Kako dolazi s Klinike za torakalnu kirurgiju Jordanovac KBC-a Zagreb, koja je osobitu ulogu odigrala i u ovoj pandemiji, Tomislav Bečejac posebno ističe potrebu edukacije i praćenja onih koji još uvijek osjećaju posljedice Covida-19.

“Mnogi od njih i nakon preboljenja bolesti osjećaju respiratorne tegobe, imaju problem s koncentracijom, zaboravnošću, bolovima, a nemaju ključne informacije, ne znaju niti kako pravilno raditi vježbe disanja, jer im to nitko nije pojasnio. Stoga nam je prmjerice plan održavati i radionice disanja.

Kako je pandemija još u tijeku i primarno se posvećuje pažnja akutno oboljelima, postcovid pacijenti nemaju dovoljno resursa na raspolaganju, a potrebe su velike”, kaže Tomislav Bečejac, te priznaje kako je Anamneza i pokrenuta kako bi djelomice popunila nedostatke sustava zdravstva, koje često pati od nedostatka komunikacije s pacijentima.

Krate vrijeme, štede novac
”Ne samo u javnom nego i privatnom sektoru zdravstva, liječnici često nemaju niti vremena posvetiti se svakom pacijentu koliko bi trebalo, i mnoga pitanja ostaju neodgovorena.

Mi svojim savjetima možemo ljudima skratiti vrijeme u kojem će obaviti što trebaju, ali im možemo uštedjeti i novac koji bi utrošili na možda nepotrebne preglede koje si često i sami sebi prepišu, jer su vidjeli na internetu”, pojašnjava Bečejac.

Osim fizičkog, cilj im je i mentalno zdravlje, koje je jako narušeno u ovoj pandemiji pa u perspektivi imaju ideje i o radionicama na različite teme. Kardum i Bečejac ambiciozno planiraju i suradnju s kolegama medicinarima oko različitih usluga, poput pomoći u kući, i svjesni su da ih tu čeka puno rada i umrežavanja.

Također, u planu je suradnja sa stručnjacima na polju fitoterapije i ostalih metoda poboljšanja zdravlja koje zasad medicina uglavnom ne koristi. Zasad potvrđuju suradnju s poznatim fitoterapeutom i farmaceutom Striborom Markovićem.

Komentirajte prvi

New Report

Close