Macron zbog izbora blokira sporazum EU-a i Meksika

Autor: Tomislav Pili , 09. veljača 2022. u 22:00
Predsjednika Emmanuela Macrona u travnju očekuju predsjednički, a u lipnju parlamentarni izbori/REUTERS

Francusku muči bescarinski uvoz 20.000 tone meksičke govedine.

Predizborne špekulacije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji se ne želi zamjeriti tamošnjim stočarima i proizvođačima mesa zaustavljaju proces ratifikacije trgovinskog sporazuma Europske unije i Meksika.

Trgovina od 51 milijardu eura
Kako navodi Reuters pozivajući se na diplomatske izvore, Francuska koja trenutno predsjeda Europskim vijećem zaustavlja sporazum koji bi omogućio bescarinski uvoz 20.000 tona meksičke govedine godišnje te namjerava otežati pristup meksičkim poljoprivrednicima na europsko tržište.

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Meksika dogovoren je još 2018., a potpisan 2020. godine kao dio šireg, modernijeg Globalnog sporazuma EU-Meksiko.

Kako tvrdi Europska komisija, novi će sporazum zamijeniti onaj iz 2000. godine, a ubuduće bi gotova sva trgovina između Europe i Meksika bila oslobođena catina, uključujući i poljoprivredne proizvode.

Primjerice, sva trgovina svinjskim mesom bit će bescarinska. Inače, od 2000. kada je prijašnji sporazum stupio na snagu, međusobna trgovina rasla je po stopi od 8 posto godišnje, a 2020. je vrijedila 51 milijardu eura.

Iako Francuska kao drugo gospodarstvo EU-a po veličini bilježi stalni trgovinski višak s trećim državama zahvaljujući upravo trgovinskim sporazumima, osjetljivost farmera na uvoz mesa iz država izvan Europe oduvijek je bitna odrednica francuske politike.

Macron se stoga pribojava da bi usvajanje novog trgovinskog sporazuma s Meksikom moglo izazvati prosvjede farmera ili dati dodatni argument francuskoj desnici, glavnom oponentu predsjedniku na predstojećim travanjskim izborima te parlamentarnim izborima u lipnju.

Interbev, francuska udruga proizvođača mesa, zatražila je od Macrona da se usprotivi sporazumu s Meksikom te zaustavi započete pregovore koji bi mogli dovesti do daljnjeg “ultrakompetitivnog” uvoza mesa iz država poput Australije i Novog Zelanda ili Mercosura kojeg čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj.

Trgovinski pregovori s Australijom već su prekinuti zbog bijesa Pariza nakon što je Canberra otkazala narudžbu francuskih podmornica i najavila kupnju američkih plovila.

Prema tvrdnjama europskih diplomata, Francuska je stavila na “čekanje” i zaključenje pregovora o modernizaciji trgovinskog sporazuma s Čileom. Francuska vlada pak tvrdi da ona nije ta u čijim je rukama sudbina tih sporazuma.

U rukama Komisije
Ministar trgovine Franck Riester tvrdi kako Čile ima novog izabranog predsjednika koji preuzima dužnost u ožujku i čija će administracija morati surađivati s Bruxellesom kako bi okončala pregovore. Što se tiče sporazuma s Meksikom, on je u rukama Komisije, tvrdi Riester.

Pariz navodno nije usamljen u takvim razmišljanjim jer dio članica sa značajnim poljoprivrednim sektorom tiho podupire Francusku. Dobar dio europarlamentaraca također zagovara veći reciprocitet i trgovinu koja je više utemeljena na europskim vrijednostima.

No, dio diplomata i analitičara vjeruje kako će ovaj zastoj uskoro biti prekinut jer predsjedanje Europskom unijom preuzimaju države sklonije slobodnoj trgovini, Češka, a nakon nje Švedska.

Dio analitičara smatra kako ovakav pristup potkopava europsku vjerodostojnost među trgovinskim partnerima koji niz godina utroše na pregovore, a zatim još nekoliko godina čekaju na ratifikaciju u nacionalnim parlamentima.

Komentirajte prvi

New Report

Close