Danfoss Hrvatska obilježava 25. godišnjicu

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2022. u 08:32

Već 25 godina Danfoss Hrvatska djeluje na području energije i klime. Danas tvrtka Danfoss sa sjedištem u Zagrebu broji 23 zaposlenika.

Energetska učinkovitost dio je korporativnog DNK-a tvrtke i od svog početka 1996.  u Hrvatskoj je usmjerena ka istom cilju. Posljednjih godina je tvrtka Danfoss imala utjecaj na daljnji razvoj Hrvatske na temelju zelenih rješenja koja se odnose na okoliš i društvo.

Od ulaska na hrvatsko tržište Danfoss je promovirao i educirao lokalne stručnjake za nove tehnologije i rješenja u području povećanja energetske učinkovitosti u zgradama i industriji. Tijekom godina stvoreni su brojni novi i renovirani projekti sa suvremenim sustavima grijanja, klimatizacije i hlađenja kroz zajedničku suradnju svih sudionika. Uobičajena povezanost svih ovih projekata bila je uvođenje novih rješenja za povećanje energetske učinkovitosti sustava uz poboljšanje kvalitete rada i smanjenje troškova održavanja, bilo zbog novih projekata ili renoviranja javnih zgrada (kao što su klinički centri, vrtići, škole) ili industrijskih projekata.

Održiva rješenja kao dio „Green Restart-a“

Danas Danfoss zauzima vodeću poziciju u Hrvatskoj među tvrtkama koje su pomogle Hrvatskoj u postizanju ciljeva EU-a za smanjenje emisija CO2 .

Zgrade: Tijekom uvođenja EU-a mjere za individualno mjerenje u zgradama (provedba TRV-a), Danfossova iskustva iz cijelog svijeta pomogla su u kvaliteti provedbe te u obrazovanju stručnjaka i lokalnog stanovništva.

Ugostiteljstvo: Tijekom proteklih nekoliko godina, sektor hotelijerstva u Hrvatskoj značajno je poboljšao poslovanje kroz suradnju s tvrtkom Danfoss čija su moderna rješenja za sustave grijanja i klimatizacije (AB-QM rješenja) pridonijela povećanju zadovoljstva kupaca, ali i smanjenju troškova rada i održavanja. Povećavanjem zadovoljstva gostiju poboljšanom kvalitetom klima uređaja smanjuje se broj reklamacija i poboljšava ocjena hotela. „Primjerice, ove godine samo je jedna hotelska tvrtka uspjela smanjiti emisije CO2 za 446 tona uštede na 1,9 MkWh (3 MkWh u primarnoj energiji) uobičajenim sustavima klimatizacije njihovih hotela. Važno je napomenuti da su ostvarene uštede tijekom 5 mjeseci rada klimatizacijskog sustava s ulaganjem od samo 1,16 h po svakom spremljenom kWh i povratom ulaganja kraćeg od 10 mjeseci rada rashladnog sustava” – kaže Kemal Lojo, Business Development Manager za Adriatic i The Black Sea Region u tvrtki Danfoss.

Supermarketi: U segmentu supermarketa ostvaren je značajan doprinos putem integriranih rješenja koja koriste tehnologiju CO2 za hlađenje hrane i pića te tako čuvaju naš ozonski omotač. Sustavima Danfoss CO2 brine se za održavanje kvalitete hrane koju kupujemo, a otpadna toplina sustava hlađenja s najnovijom digitalnom tehnologijom zagrijava prostor supermarketa tijekom sezone grijanja.

Širom svijeta, Danfossove održive i pametne tehnologije, energetske industrije i gradovi, osiguravaju pouzdanu opskrbu hranom i stvaraju zdravije i ugodnije okruženje. Danfoss istodobno razvija rješenja koja integriraju obnovljive izvore u sustave za inteligentnu energiju budućnosti, u kojima će automobili i brodovi imati hibridni pogon ili potpuno električna rješenja. Ovakve tehnologije za klimatske uvjete omogućuju održiv prijelaz uz najniže moguće troškove s relativno kratkim vremenom povrata novca.

Zaposlenici postaju dio priče

Danfoss je obiteljska tvrtka te je pružanje ciljanih karijera zaposlenicima u globalnom i raznolikom okruženju dio njezine kulture. Valja naglasiti da će neki zaposlenici tvrtke Danfoss Hrvatska ove godine također proslaviti svoju 25. godišnjicu.

U skladu sa strategijom donesenom početkom prošle godine broj žena na rukovodećim položajima u tvrtki Danfoss povećat će se za 50 % tijekom sljedećih pet godina. Žene trenutačno predstavljaju puno više od trećine zaposlenika tvrtke, ali samo 20 % ih je na rukovodećim pozicijama. Iz tog razloga, Danfoss provodi ambiciozan plan kako bi žene u 2022. godini predstavljale 25% rukovodećih pozicija, dok je dugoročni plan 30 % do 2025.

„Naše putovanje započelo je 1933. kada je Mads Clausen osnovao Danfoss u seoskoj kući svojih roditelja u Nordborgu, Danska. Otada tvrtka je narasla iz samostalnog poduzeća u jednog od vodećih svjetskih dobavljača inovativnih i energetski učinkovitih rješenja. Ulažemo u naše ljude i njihov razvoj tako što stvaramo atmosferu u kojoj se svi osjećaju sigurno, potičemo na rast i inovativnost. Zbog toga se osjećam ponosnom što sam dio putovanja tvrtke Danfoss u proteklih 18 godina .“- kaže Ana Perasić, Senio Director, Sales Enablement&Acceleration

Održivost je u samome srcu našeg poslovanja

Danfoss je tvrtka koja brine o okolišu i održivom razvoju. Tvrtka Danfoss postavila je ambiciozno putovanje kako bi postala CO2 neutralna najkasnije do 2030. Od 2007. Danfoss je smanjio svoj energetski intenzitet za 45% i emisije CO2 za 36%, prvenstveno potaknuvši projekte za uštedu energije u najvećim tvornicama diljem svijeta. Danfoss Hrvatska također sistematski nastoji smanjiti svoj utjecaj na okoliš. U 2020. godini poduzeće je sudjelovalo u suradnji sa svim zaposlenicima u kampanji „Manje plastike”.

Već 25 godina Danfoss Hrvatska stalno ulaže u tehnologije i rješenja koja omogućuju velike uštede energije i tako značajno smanjuje negativan utjecaj ljudi na produbljivanje klimatskih promjena. Tvrtka ne prestaje s radom na tom području, planira daljnji razvoj i daljnje korake prema održivom razvoju.

Komentirajte prvi

New Report

Close