Obračun u sjeni ruske prijetnje: Ukrajinski predsjednik ratuje s najvećim poduzetnikom

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2021. u 08:00
Foto: Reuters

Rinata Ahmetova sumnjiči se za urotu.

Ukrajinski predsjednik koristi psihozu nastalu tvrdnjama američkih obavještajaca o navodnom ruskom planu napada na Ukrajinu u siječnju kako bi se obračunao s jednim od najmoćnijih oligarha u zemlji. Kako piše Financial Times, Volodimir Zelenski odabrao je trenutak gomilanja 100.000 ruskih vojnika na granici kako bi produbio tenzije s najbogatijim Ukrajincem, Rinatom Ahmetovim. Njegovu imovinu Bloomberg procjenjuje na 11,3 milijarde dolara. Na prošlomjesečnoj konferenciji za novinare Zelenski je izjavio – bez objave dokaza – kako su ukrajinske obavještajne službe otkrile plan državnog udara iza kojeg stoji Moskva, a u koji je uključen i Ahmetov.

Nije znao

“Mislim da Ahmetov nije znao za to”, kazao je predsjednik, a potom dodao kako je Ahmetova pozvao u svoj ured kako bi čuo informacije koje može s njim podijeliti. Neuobičajena odluka predsjednika Zelenskoga da uvuče moćnog poduzetnika u priču o uroti zaprepastila je analitičare i zapadne diplomate, posebice u kontekstu napetih odnosa s Rusijom i niza problema s kojima se ta država suočava, među kojima je i veliki broj preminulih od koronavirusa uslijed niske procijepljenosti. Prema podacima Reutersa, od početka pandemije prije gotovo dvije godine od posljedica povezanih s bolešću COVID-19 preminulo je malo manje od 93.000 ljudi. “U trenutku ruske prijetnje invazijom, stvarno je ključno da prozapadne snage u Ukrajini surađuju”, kazao je jedan zapadni diplomat koji je želio ostati anoniman. Dodao je kako trenutni sukob na unutrašnjem planu šteti Ukrajini.

Podsjetimo, Zelenski je osvojio predsjedničke izbore 2019. godine obećavajući završetak rata s proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini započet još 2014. te odlučnu borbu s korupcijom. Što se tiče prvog obećanja, za sada nije učinio gotovo ništa. A u pogledu borbe s korupcijom, ostvario je tek djelomičan uspjeh. K tome, rasplinule su se i nade da će se gospodarstvo brzo oporaviti od krize uzrokovane pandemijom. Naime, nakon što je lani BDP pao 4 posto, za ovu godinu Međunarodni monetarni fond očekuje rast ukrajinskog gospodarstva od 3,5 posto, a 3,4 posto u idućoj. Rinat Ahmetov bavi se proizvodnjom čelika i energetikom, ali je prisutan i u medijima, a optužbe o uključenosti u pripreme državnog udara nazvao je “lažima”.

Daria Kaleniuk, čelnica antikorupcijske udruge Antac, kaže kako se ne sjeća da je bilo koji prijašnji predsjednik ušao u sukob s Ahmetovim. “Međutim, Rusi će iskoristiti ovaj trenutak kada je Ukrajina slaba iznutra”, dodala je Kaleniuk. Timothy Ash, analitičar BlueBay Asset Managementa, ocjenjuje kako Zelenski možda smatra da će udarom na oligarhe ojačati svoju popularnost što bi trebalo ujediniti naciju u otporu Rusiji. Iako je 2019. dobio mnoštvo protestnih glasova birača razočaranih prijašnjim političkim garniturama, popularnost Zelenskoga već je duže vrijeme u padu. Nedavne ankete pokazuju kako bi u ovom trenutku izgubio predsjedničke izbore od svog nedavnog saveznika Dmitra Razumkova koji je ove jeseni smijenjen s mjesta predsjednika parlamenta.

‘Bajkovite’ tvrdnje

Tamošnji politički analitičari smatraju kako se iza svega krije predsjednikova ljutnja zbog blagonaklona tretmana Razumkova u medijima u vlasništvu Rinata Ahmetova. “Zbog toga što je Ahmetov započeo nagrizati popularnost Zelenskog u svojim medijima, predsjednik je odgovorio ‘bajkovitim’ tvrdnjama da bi oligarh mogao biti dio urote o državnom udaru”, kaže Maria Zolkina, analitičarka kijevske Zaklade za demokratsku inicijativu.

11,3

milijarde dolara

Njihov sukob u temelju je i zakona usvojenog jesenas koji bi trebao ograničiti utjecaj moćnih poduzetnika. Takozvanim “zakonom o deoligarhizaciji” uvest će registar velikih poduzetnika koji će definirati njihovu imovinu te medijski i politički utjecaj. Zakon će zabraniti njihovo sudjelovanje u financiranju izbornih kampanja, priječit će i sudjelovanje u privatizaciji te zahtijevati da prijave sve veze s javnim službenicima. Predsjedniku odani ljudi ističu kako je Ahmetov vrlo nezadovoljan tim zakonom. On to, na kraju, i ne skriva. U komentaru FT-u doveo je u pitanje pravednost tog zakona. “Nisam oligarh, već investitor. I spreman sam to braniti pred ukrajinskim i međunarodnim sudovima”, dodao je Ahmetov.

Komentirajte prvi

New Report

Close