Tim studenata od agrootpada napravio veganski kolač

Autor: Lucija Špiljak , 12. prosinac 2021. u 22:04
Članovi tima Dora Vlahović, Virna Klara Tus i Fran Duspara/M. Tironi/PIXSELL

Cilj je podržati hrvatske poljoprivrednike, a pazili su i da dobavljači imaju eko certifikat.

Dora Šenjug, Virna Klara Tus i Dora Vlahović s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Fran Duspara s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i Hrvoje Magaš s Dizajna vizualnih komunikacija u Splitu čine tim Not Your Ordinary Cookie. U svojim su kuhinjama osmislili i od agrootpada napravili veganski kolačić nazvan Zdravko.

Točnije, Zdravko je napravljen s dodatkom praha kore krumpira i sjemenki industrijske konoplje, punjen sušenim smokvama i rogačem.

Potpuno je biljnog podrijetla, bez dodanog šećera, i karakteriziran je visokim udjelom prehrambenih vlakana i minerala poželjnih za uravnoteženu prehranu.

“Cilj nam je bio podržati hrvatske poljoprivrednike i OPG-ove, stoga smo sve namirnice koje smo mogli nabavljali upravo od njih. Pazili smo da potencijalni dobavljači imaju certifikat ekološkog uzgoja, odnosno ne koriste pesticide”, pojašnjavaju iz tima.

Potencijal agrootpada
Kažu da su vidjeli potencijal u korištenju agrootpada, odnosno nusproizvoda prerade različitih kultura koji se često bacaju, unatoč visokom sadržaju bioaktivnih komponenti poput vitamina, minerala vlakana i antioksidansa.

“Složili smo se kako su kora krumpira, ali i pogača industrijske konoplje upravo ono čime se želimo baviti jer osim što se neopravdano odbacuju, to su kvalitetne namirnice bogate vlaknima i mineralima koje pozitivno utječu na zdravlje.

Konopljina se pogača već počela pojavljivati na policama dućana, ali i krumpirova kora ima neotkriveni potencijal. Održivost je imperativ moderne prehrambene industrije kojemu se moramo okrenuti što je prije moguće.

Osim što se nusproizvodi proizvodnje nekih kultura mogu implementirati u funkcionalne prehrambene proizvode, kao i njihove pojedine komponente, oni se mogu iskoristiti i u drugim industrijama. Primjerice, kora karakteristično obojenog voća i povrća često se baca, a pigmenti ekstrahirani iz istih imaju potencijal korištenja u tekstilnoj industriji.

Studentski tim Not your ordinary cookie osmislio je kolač Zdravko/M. Tironi/PIXSELL

Prije nego se okrenemo sintetičkim supstancama, mogli bismo se iznenaditi kad bismo dobro proučili prirodne alternative kojima zapravo svakodnevno rukujemo a često završe, nažalost – na otpadu”, naglašavaju naši sugovornici.

A koliko je njihov proizvoda inovativan potvrđuje prvo mjesto na natjecanju studentskih timova Ecotrophelia Hrvatska 2021. koje se održalo u lipnju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, čiji je cilj poticanje studentske kreativnosti, inovativnosti, interdisciplinarnosti te promocija prehrambenih proizvoda na europskom tržištu.

Tim je ponosan na prvo mjesto,i to s razlogom jer je riječ o svojevrsnom poduzetničkom inkubatoru za eko-inovativne prehrambene proizvode, u sklopu čega su trebali osmisliti i pripremiti proizvod, temeljito obraditi i objasniti nutritivne kvalitete, osmisliti čitav tehničko-tehnološki plan (bilance, nacrt pogona, pripadajuće uređaje), razraditi financijski, ali i marketinški plan.

Motivacija drugima
Europska inačica trebala se održati u Kölnu u listopadu, ali su se organizatori zbog pandemije i ove godine odlučili za online oblik natjecanja. Osvojili su tada 4. mjesto, što je navodno i najviše dosad osvojeno mjesto od hrvatskih timova. Dodatno to smatraju velikim uspjehom jer su projekt financirali iz vlastitih, studentskih džepova.

“Ovim putem bismo se htjeli zahvaliti od srca svima koji su nam pomogli pri realizaciji našeg Zdravka. Bilo bi zaista lijepo vidjeti naš proizvod na policama trgovina. Upravo radi proizvoda i pristupačnosti cijene koju bismo ponudili smatramo da bi kupci prepoznali kvalitetu Zdravka.

Istražujemo opcije, puno je čimbenika koje tu treba sagledati – od osnivanja poduzeća, tehnoloških zahtjeva i slično. Svakako se nadamo da će netko uvidjeti naš potencijal, kao i potencijal našeg proizvoda, i da ćemo kroz suradnju i mentorstvo doći do zajedničkog cilja. Mi ćemo do tada naravno dati sve od sebe da (p)ostanemo zamijećeni.

Nadamo se i da ćemo svojim primjerom motivirati ostale da se okušaju u realizaciji svojih ideja i projekata jer vas dobiveno iskustvo najviše nauči i to vam nitko ne može oduzeti! A i – tko zna kakva vrata se mogu otvoriti na putu”, zaključuje tim Not Your Ordinary Cookie.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close