Dok se čeka sastanak OPEC-a, cijene nafte zadržale se ispod 85 dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2021. u 22:00
Dodatnu potporu cijenama pruža poskupljenje ugljena i plina/REUTERS

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,57 dolara.

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 85 dolara uoči sastanka vodećih proizvođača i rasprave o zahtjevima za povećanjem opskrbe kako bi se pratio oporavak potražnje od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,57 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 47 centi nižoj cijeni, od 83,58 dolara.

Cijene su jutros poduprla nagađanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici i na ovotjednom sastanku potvrditi srpanjsku odluku o skromnom povećanju proizvodnje u prosincu i prvim mjesecima 2022., za 400.000 barela dnevno.

400

tisuća barela iznosi za sada potvrđeno povećanje mjesečne proizvodnje u prosincu i prvim mjesecima 2022.

Veliki potrošači traže od njih da znatnije povećaju opskrbu, a istraživanje Reutersa objavljeno u ponedjeljak pokazalo je da su u listopadu zbog neočekivanih poremećaja u proizvodnji na tržište izbacili manje nafte no što su planirali.

Sporo povećanje proizvodnje i naglo jačanje potražnje u razdoblju otvaranja gospodarstava paralelno postupnom ublažavanju koronaograničenja podiglo je u prošlom tjednu cijene nafte na 86,70 dolara.

Dodatnu potporu cijenama pružalo je poskupljenje plina i ugljena, koje je potaknulo proizvođače struje da ih zamijene jeftinim dizelom i mazutom.

Komentirajte prvi

New Report

Close