Cilj ovog vinskog susreta je ojačati postojeće i stvoriti nove poslovne veze između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora. Promenadno kušanje vina na rasporedu je oba sajamska dana u periodu od 12 do 18h. Osim predstavnika struke, u vrhunskom Proseccu DOC mogu uživati i svi ljubitelji pjenušavih vina, obzirom da je sajam otvoren za javnost.
Sajam će započeti stručnim predavanjem pod nazivom “Prosecco DOC – prošlost, sadašnjost i budućnost“, koje će održati gđa Andrea Perkov, Generalna direktorica THGK, a tijekom kojeg će se prisutnima obratiti i vice direktor Konzorcija proizvođača Prosecca DOC g. Andrea Battistella. Na programu će se naći i četiri stručne radionice koje će voditi najpoznatiji hrvatski vinski bloger Nenad Trifunović Vinopija. Prvog sajma održat će se i gala večera pod nazivom „Prosecco & Dijamanti“. Glavne zvijezde ove ekskluzivne priče bit će, naravno, vrhunska pjenušava vina, a uvažene goste očekuje i stručno predavanje o dijamantima, kao i mogućnost isprobavanja dragocjenog nakita, za koje će se pobrinuti jedan od partnera večere – Zlatarna Rodić. Za dobru hidriranost tijekom oba sajamska dana, brine se Romerquelle, voda-partner sajma.
Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje povezuju duga povijest gospodarske suradnje i snažne poslovne spone. Kada je riječ o proizvodnji, distribuciji i izvozu vina, brojke debelo pretežu u korist Talijana, svjetskih lidera na spomenutom području. Iako su popularni pjenušavci dobiveni od sorte glera u Hrvatskoj već dugo prisutni i vidljivi, prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima više nego dovoljno. Jedan od razloga koji navode na taj zaključak je opći porast popularnosti pjenušavih vina u Hrvatskoj kojem svjedočimo posljednjih nekoliko godina, kao i trend povećanja proizvodnje pjenušaca od strane domaćih vinara.
Na hrvatskom, ali i na ostalim tržištima, Prosecco DOC je zbog dobre cijene i stabilne kvalitete visoko kompetitivan u odnosu na druga pjenušava vina, poput, primjerice, francuskog šampanjca i španjolske cave. Nadamo se da će sajam Prosecco Days motivirati domaće vinare na udruženo tržišno djelovanje, a zatim i na zaštitu i brandiranje domaćih pjenušavih vina – o čemu uistinu mnogo možemo naučiti od Talijana.
U jednoj čaši pjenušca nalazi se navodno 33,3 milijuna mjehurića. Ovim putem pozivamo sve ljubitelje pjenušavaca da posjete sajam Prosecco Days 14. i 15. listopada i zajedno s nama provjere istinistost ove tvrdnje.
Ulaznice su dostupne putem Entrio sustava, a dodatne informacije o sajmu potražite na facebook.com/Vinoljupci.
Program:
Dan 1, 14.10.2021., četvrtak
10.00 – 11.30 Stručno predavanje „Prosecco – prošlost, sadašnjost i budućnost“, Andrea Perkov, direktorica Talijansko hrvatske gospodarske komore (dvorana Frankopan)
12.00 – 12.30 Svečano otvorenje sajma uz nazočnost vice direktora Konzorcija za zaštitu imena Prosecco DOC, g. Andrea Battistella te NJ.E. g. Perafrancesca Sacca, veleposlanika republike Italija u Zagrebu (dvorana Ban Jelačić)
12.00 – 18.00 Promenadno kušanje vina (dvorana Ban Jelačić)
14.30 – 15.30 Radionica „Proseco DOC – sve što vas zanima, a niste imali koga pitati“ (dvorana Frankopan)
16.30 – 18.00 Radionica „Prosecco DOC rose – jer volimo ružičasto“ Radionica „Prosecco BIO&Traditional – samo prirodno“ (dvorana Frankopan)
19.30 – 22.00 Prosecco&Dijamanti gala večera feat. Zlatarne Rodić (samo uz pozivnicu)
Dan 2, 15.10.2021., petak
12.00 – 18.00 Promenadno kušanje vina (dvorana Ban Jelačić)
12.00 – 13.30 Radionica „Prosecco BIO&Traditional – samo prirodno“ (dvorana Frankopan)
14.30 – 16.00 Radionica „Prosecco DOC: od Brut Nature do Dry – detalji koji čine razliku“ (dvorana Frankopan)
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu