BiH neće sudjelovati na svjetskoj izložbi poduzetništva u Dubaiju

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Nekoliko kompanija iz FBiH u kontaktu je s Privrednom komorom jer su zainteresirane da o svom trošku posjete EXPO Dubai budući da je to dobra prilika za investicije.

Bosna i Hercegovina se osramotila i neće sudjelovati na prestižnoj svjetskoj izložbi poduzetništva EXPO Dubai, koja se, s početkom u listopadu, održava sljedećih šest mjeseci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, potvrdio je Nezavisnim novinama Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

U BiH se mjesecima čekalo na odluku Vijeća ministara o sudjelovanju na svjetskoj izložbi poduzetništva, a organizatori su čak ponudili i da financiraju štand na kojem bi se predstavila BiH. Sudjelovanje inače stoji oko tri milijuna KM (oko 1,5 mil. eura).

Proračun BiH institucija iz kojeg bi se financiralo sudjelovanje još nije usvojen, budući da traje blokada rada institucija BiH zbog odluke predstavnika iz Republike Srpske.

Besplatno dobili paviljon

“Tu smo zakasnili. Sve ozbiljne zemlje u travnju su predale promotivne materijale. Od svibnja je već krenula pretpromocija. BiH to nije uradila. Mi smo, kao komora, trebali imati određene prateće sadržaje kada je riječ o poslovnim susretima. I mi smo razočarani, kao i poduzetnici”, kaže Egrlić.

Prema njegovim riječima, službeno nitko iz BiH neće sudjelovati, ali pretpostavlja da će netko od domaćih poduzetnika privatno otići na sajam u Dubaiju, koji je trebao biti održan prošle godine, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođen za ovu godinu.

“Država se osramotila u Dubaiju, uz sve što što smo dobili kao privilegirana zemlja, kao podršku i besplatne stvari, BiH ipak neće sudjelovati”, istaknuo je Egrlić. BiH je, naime, doniran paviljon za nastup na svjetskoj izložbi.

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore Republike Srpske, rekao je da zasad nema informacija što je s izložbom u Dubaiju, te da se sada pripremaju za Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, koji će se održati 18. rujna.

Blagojević je dodao da BiH ima ponudu od Republike Srbije da izlaže na njihovom štandu. Ranije su iz Privredne komore RS rekli da je ta izložba u Dubaiju dobra prilika da se BiH predstavi, jer će biti mnogo investitora koji se mogu zainteresirati za suradnju.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, ističe da organiziranog puta u Dubai nema, jer država ne sudjeluje i uz niz olakšica koje je dobila, ali da postoji nekoliko kompanija u Federaciji BiH koje su već u kontaktu s Privrednom komorom FBiH i koje su zainteresirane da o svom trošku posjete EXPO Dubai jer je to dobra prilika za investicije.

Uzaludne prijetnje organizatora

“Mi smo tu za sve zainteresirane. Omogućit ćemo im podršku na taj način da ih uputimo na najbolje agencije i hotele te da ih obavijestimo o mogućnosti praćenja događaja. Mi smo tu da za njih to istražimo, te omogućimo neke kontakte”, rekao je Jašarspahić.

Na pitanje koje su to kompanije, Jašarspahić je odgovorio da to ne može reći budući da se u ovom trenutku ne žele medijski eksponirati jer im to nije u interesu.

On ističe da je šteta što BiH nije na vrijeme odgovorila na poziv te da je istekao rok za prijavu, koji je bio kraj kolovoza.

S druge strane, organizatori su početkom ljeta najavili da bi izostajanje s manifestacije ugrozilo političke i ekonomske odnose BiH i Ujedinjenih Arpskih Emirata Također, iz Emirata su poručili da bi izostanak BiH nanio štetu njihovom ugledu te da u tom slučaju nije isključeno niti pokretanje određenih pravnih procedura.

Komentirajte prvi

New Report

Close