Plinski priključak želi 70.000 kućanstava, građani će ga otplaćivati tri godine kroz mjesečne račune za plin

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2021. u 07:11
Uvođenje plina u Srbiji ne ide očekivanom brzinom zbog manjka radnika/SHUTTERSTOCK

Nema kamate, a otplaćuje se 36 rata, što znači 20 eura mjesečno.

Plin u Srbiji koristi gotovo 280.000 kućanstava i plan je da se do kraja sljedeće godine taj broj udvostruči, jer je to ekološki prihvatljiv energent.

Zbog toga je država u travnju ponudila građanima plinski priključak po dvostruko nižoj cijeni – za 780 eura. Građani će priključak otplaćivati tri godine kroz mjesečne račune za plin.

Nema kamate, a otplaćuje se 36 rata, što znači 20 eura mjesečno. Ali, iako je zanimanje građana veliko, uvođenje plina ne ide očekivanom dinamikom, javlja RTS.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, kaže kako se nada da će do kraja godine biti postavljeno 25.000 do 30.000 priključaka, a da se prijavilo 70.000 kućanstava. Bajatović ističe da je najveći problem nedostatak resursa i unutrašnja organizacija u Srbijagasu.

“Dosad smo obradili oko 32.000 ili 33.000 zahtjeva, te obavili oko 7000 priključenja, i s time ne možemo biti zadovoljni. Srbijagas ima 69 podružnica, ali nemamo dovoljan broj radnika”, rekao je Bajatović.

Direktor Srbijagasa dodao je i da će biti donesena nova uredba koja će omogućiti da najveći broj nelegalno izgrađenih objekata također može dobiti priključak na plin. Iako je najavljeno da će se priključivanje istovremeno obavljati u četiri grada, Bajatović kaže da će se raditi u cijeloj Srbiji.

“Vojvodina je 100 posto plinoficirana, ostala su neka sela oko Bačke Topole, a Zrenjanin se završava. Beograd će biti gotov do kraja 2022., a Braničevski okrug do kraja ove godine”, naveo je Bajatović.

Ove godine će se, prema njegovim riječima, postići dogovori i s Valjevom, Ubom, Leskovcem, Vranjem i Vladičinim Hanom.

Komentirajte prvi

New Report

Close