Uzlet turizma u Crnoj Gori pogurao prodaju domaćeg povrća

Autor: Poslovni dnevnik , 24. kolovoz 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Sve što se nudilo na tržištu prodalo se, čak je bio manjak nekih proizvoda, prije svega krumpira, kupusa i rajčica, što je nadoknađeno uvozom.

Pojačani priljev turista u Crnu Goru u posljednja dva mjeseca povećao je prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda, tako da farmeri nisu imali zastoja u proizvodnji, a i zadovoljni su otkupom.

Sve što se nudilo na tržištu prodalo se, čak je bio manjak nekih proizvoda, prije svega krumpira, kupusa i rajčica, što je nadoknađeno uvozom.

Nedostajalo je i sira, a mesa je proizvedeno samo 30 posto od potreba, piše Pobjeda. Prema riječima Olivere Lakonić, glasnogovornice vodećeg trgovačkog lanca Voli, otkup je organiziran u Logističko-otkupno-distribucijskom centru u Podgorici, a iz općina Ulcinj i Bar na imanju u Šasu, gdje Voli ima skladište u koje poljoprivrednici mogu dopremiti naručenu robu.

“Ove sezone je bila povećana tražnja za rajčicom, krastavcem, tikvicom, lubenicom i drugim domaćim proizvodima te nismo imali viškova”, rekla je Lakonić, dodajući da u sljedećem razdoblju planiraju preradu voća i povrća.

Poljoprivrednik Veselin Jovović iz Danilovgrada, kaže da su zadovoljni vrhuncem sezone i da sada sve ide planiranom dinamikom, ali da ne znaju kako će završiti godinu jer se boje pogoršanja epidemiološke situacije.

“Kada je riječ o proizvodnji, nije bilo zastoja. Ova sezona je jača i bolja. Zbog velikog priljeva gostiju na Primorju, bila je i pojačana potražnja za povrćem i začinskim biljem koje proizvodim”, objasnio je Jovović. On proizvodi 130 tona krompira, 80 tona luka, tikvice, bundevu, rajčice, paprike, te 18 vrsta začinskog bilja u plastenicima.

Kao jedan od problema navodi to što Crna Gora i ove godine bilježi veliki uvoz što, prema njegovim riječima, znači da nisu još osposobljeni domaći farmeri da na vrhuncu turističke sezone ponude veće količine proizvoda.

“Velike količine rajčica uvoze se iz Srbije i susjednih država. Sada je i manjak krumpira, a imali smo višak do prije mjesec dana”, rekao je Jovović, dodajući da je nedopustivo da se uvozi kupus i krumpir koji se mogu proizvesti u dovoljnim količinama.

“U posljednje vrijeme je i Albanija ispred nas, iako smo dugo bili daleko ispred njih. Sad je Albanija naš prvi distributer rajčice i paprike, što je paradoksalno”, smatra Jovović.

Komentirajte prvi

New Report

Close