Kompanija Beograd na vodi prošle godine zabilježila gubitak od 2,8 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2021. u 12:37
Foto: Shutterstock

Gubitak od 2,8 milijuna eura ipak nije pravi pokazatelj stanja budući da se u građevinarstvu prihodi od prodaje knjiže tek kada se objekt preda kupcu.

Kompanija Beograd na vodi, koja razvija istoimeni veliki stambeno-poslovni projekt u glavnom gradu Srbije, prošle je godine iskazala neto gubitak od oko 2,8 milijuna eura.

Nakon dvije godine pozitivnog poslovanja kompanija koja je 68 posto u vlasništvu Belgrade Waterfronta iz Abu Dhabija (UAE) i 32 posto u vlasništvu Srbije, ponovno se vratila u minus, piše Danas.

Usto, i dvije tvrtke otvorene za gradnju dvije zgrade, BW Kula i BW Galerija, također su zabilježile gubitak. Galerija je bila u minusu 11,5 milijuna eura, a Kula 3,5 milijuna eura. To je očekivano jer je Galerija otvorena tek ove godine, a Kula se još gradi.

Gubitak od 2,8 milijuna eura ipak nije pravi pokazatelj stanja budući da se u građevinarstvu prihodi od prodaje knjiže tek kada se objekt preda kupcu.

Akontacija koju kupci plaćaju knjiži se kao primljeni avans. Na kraju prošle godine na računu Beograda na vodi bilo je gotovo 127 milijuna eura. Kada će se oni pretvoriti u prihode kompanije ovisi o tome kada će stanovi biti završeni.

Prošle godine Beograd na vodi zabilježio je i gotovo tri puta manje prihode nego prethodne dvije godine, od samo 32 milijuna eura.

Iako za državu još nema konkretnih prihoda, osim preko PDV-a, poreza na imovinu za prodane stanove i ostalih naknada, jer se dobit stalno ulaže u daljnju gradnju, novac ipak nalazi put prema UAE-u.

Do kraja 2021. dospijeva na naplatu kredit osnivača iz Abu Dhabija od 25 milijuna eura, a Beograd na vodi ima prema njemu i obvezu od 3,7 milijuna eura. Kompanija redovito isplaćuje i usluge razvoja projekta kompaniji Eagle Hills iz Abu Dhabija.

Arhitekt Mahmud Bušatlija ističe da je nezahvalno praviti računicu kada projekt još nije završen.

“Ako su lani iskazani gubici, to ne znači i gubitak na kraju projekta. Možda je neka zgrada završena, a nije prodana”, kaže Bušatlija.

Komentirajte prvi

New Report

Close