Osmišljeno i razvijeno u Hrvatskoj – Pametni ‘zdravstveni karton’ na zaslonu mobitela

Autor: Suzana Varošanec , 17. kolovoz 2021. u 05:33
FOTO: Pixabay

App omogućuje i analizu pohranjenih laboratorijskih parametara kako bi korisnici mogli pratiti kretanje njihovih vrijednosti.

Osmišljeno i razvijeno u Hrvatskoj, i za svaku fizičku osobu praktički primjenljivo, ukratko, to je potencijalno širokog dometa značajno inovativno rješenje iz područja vlastite brige o zdravlju, koje može pružiti višestruke benefite. Riječ je o Meddox aplikaciji koja sve povijesne podatke o zdravlju – nalaze, otpusna pisma, pretrage i slično, čini pregledno i organizirano dostupnima svakom korisniku u bilo kojem trenutku.

Autorica ove ideje je zagrebačka poduzetnica Maja Bogović, a aplikacija koja se može preuzeti s Meddox web stranice razvijena je tijekom prošle i ove godine u suradnji s nizom partnera, od stručnjaka farmaceuta, liječnika, pacijenata te mjerodavnih institucija u sektoru zdravstva.

Zdravstvena ‘pismenost’

Zbog mogućnosti univerzalne primjene, Meddox, vjeruje njegova autorica, može prijeći okvire hrvatskog tržišta – potencijalno je čak globalne vrijednosti, iz domene podizanja praga zdravstvene pismenosti korisnika zdravstvenih usluga, s nizom kreiranih pogodnosti koje se pružaju u obliku digitaliziranog ‘zdravstvenog kartona’, koji svaki građanin, ovdje ili bilo gdje u svijetu, uvijek uz sebe posjeduje.

Benefite već prepoznaju prvi hrvatski korisnici, pa se putem ove aplikacije trenutačno više od 1200 građana odlučilo za pohranu svih svojih zdravstvenih nalaza na jednom mjestu, odnosno na zaslonu svog mobitela.

Nalaze treba uslikati mobitelom, a Meddox prepoznaje naziv i datum nalaza te zdravstvenu instituciju, liječnika i dijagnozu/PD

Zasad je ova usluga dostupna za android uređaje, no Maja Bogović napominje kako je nastavljaju razvijati pa će uskoro biti dostupna i za iPhone uređaje, a imat će i neke dodatne funkcionalnosti poput podsjetnika na uzimanje lijekova, kao i “pretinac”za Covid potvrde. To rješenje omogućuje korisnicima prikaz Covid potvrde ili pak nalaz testiranja u bilo kojem trenutku samo jednim klikom.

Autorica ove ideje zagrebačka je poduzetnica Maja Bogović/PD

Navedeni interes prvih hrvatskih korisnika zabilježen je na samom startu, u prva tri tjedna od lansiranja Meddoxa, uglavnom kao rezultat djelovanja kroz društvene mreže, kaže Maja Bogović.

Hrvatsko tržište, logično, ujedno je prvo na kojem se u praksi ispituje ‘bilo’ javnosti, do koje mjere je potrebno djelovati kroz nove poticaje, pa i kroz projekte financirane iz programa EU vezano za podizanje zdravstvene pismenosti građana.

Tvrtka Meddox Digital koja stoji iza inovacije, ima velike planove za potencijalno širenje ovog biznisa, s obzirom na to da je, kako kaže Bogović, riječ o aplikacija koja jedinstven proizvod u svijetu.

Na pitanje kako je uopće došlo do ideje za kreiranje ove aplikacije, Maja Bogović otkriva kako je potaknuta na jednom međunarodnom skupu, gdje su teme iz zdravstva ukazale na velike potrebe za unaprjeđenjem prevencije korisnika zdravstvenih usluga, posebice zbog sve starije populacije, koji mogu puno učiniti sami za svoje zdravlje samo im se to još više treba olakšati.

1200

korisnika prikupila je aplikacija Medox u prva tri tjedna od ‘lansiranja’

“U razvoju smo se držali ključnog postulata – da je aplikacija jednostavna za rukovanje, tako da tiskane nalaze treba tek uslikati mobitelom, dok će sam Meddox prepoznati naziv i datum nalaza te zdravstvenu instituciju, liječnika i dijagnozu.

Aplikacija omogućuje i analizu te usporedbu pohranjenih laboratorijskih parametara kako bi korisnici mogli pratiti kretanje njihovih vrijednosti kroz vrijeme te jednostavnim uvidom u grafove pravovremeno uočiti snižene ili pak povišene vrijednosti”, pojašnjava Maja Bogović napominjući kako se praćenje tih parametara posebno važno u kontroli bolesti poput dijabetesa, a pruža se uvid i u djelovanje propisanih terapija.

Sigurna poput banke

“Digitalno pohranjena zdravstvena dokumentacija može se jednostavno podijeliti s liječnikom, s time da za privatnost, odnosno za sigurnost pohranjenih nalaza korisnik ne mora brinuti jer su primijenjeni najviši sigurnosni standardi, poput bankovnih”, zaključuje naša sugovornica.

Komentirajte prvi

New Report

Close