HBOR osniva fond za transfer tehnologije, ‘težak’ 40 milijuna eura

Autor: Lucija Špiljak , 06. srpanj 2021. u 22:00
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Private equity i venture capital fondovi ‘najpošteniji način rada, a takva ulaganja najpoželjnija’, poruka je konferencije.

Želimo pozitivno utjecati na hrvatsko gospodarstvo i potaknuti transformaciju u bolju Hrvatsku. Private equity i venture capital ulaganja predstavljaju podršku najpropulzivnijem dijelu hrvatskog gospodarstva”, rekla je Mirna Marović, predsjednica CVCA-a (Hrvatska Private Equity i Venture Capital asocijacija) koji je u utorak organizirao prvu godišnju konferenciju Bestinvest.hr na kojoj su dodijeljene nagrade za najbolja private equity i venture capital (PE&VC) ulaganja. Marović je istaknula da članovi CVCA-a upravljaju imovinom većom od 3,2 milijarde te da Bestinvest.hr konferencijom žele potaknuti ulaganja koja će pozitivno utjecati na cijelo gospodarstvo.

“Predstavljamo najpošteniji način rada jer private equity industrija ima nultu stopu tolerancije na mito i korupciju. Upravo venture capital ulaganja omogućavaju našim poduzetnicima da skaliraju poslovanje globalno, što znači da je ovo najpoželjniji oblik ulaganja. Vjerujem da su najbolje godine tek pred nama”, istaknula je Marović dodajući da će sljedeće godine uključiti i kategoriju ‘žena osnivačica. Doprinos razvoju alternativnih načina financiranja kontinuirano daje i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) koja je osnovala Fil Rouge Capital, najveći startup fond u Hrvatskoj i 9. najveći u istočnoj Europi koji raspolaže s oko 46 milijuna eura kapitala. Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko navela je da su ulaganja u rizični kapital u Hrvatskoj na oko 0,3% BDP-a, što znači da u tom dijelu zaostajemo za drugim zemljama, no vjeruje da ih možemo dostići. Najavila je da će HBOR sudjelovati u pokretanju fonda za financiranje transfera tehnologije. Lani su s EIF-om osnovali tri equity fonda u Hrvatskoj u koja su uložili više od 80 milijuna eura – Adriatic Structured Equity Fund, Croatian Mezzanine Debt Fund i Prosperus Growth Fund.

“HBOR planira ulaganje u peti fond – Transfer Technology Fond, vrijedan oko 40 milijuna eura, s EIF-om i Narodnom bankom Slovenskom”, najavila je Perko.

“Nama je u interesu razvoj hrvatskog gospodarstva, što je moguće s alternativnim izvorima financiranja. Cilj nam je da imamo obrazovane, hrabre i inovativne poduzetnike koji će Hrvatsku predstaviti kao inovativnu zemlju”, istaknula je. Na konferenciji je sudjelovao i ministar gospodarstva i održivoga razvoja Tomislav Ćorić koji je kazao da se venture i private equity scena u Hrvatskoj razvila u proteklih 15 godina, te da je fondovska industrija u ovom segmentu važna jer često klasični izvori financiranja nisu dovoljni. Online se javila Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, koja je navela da je EBRD uložio oko 4 milijarde eura u Hrvatsku u 25 godina i da su otvoreni zemlji za biznis.

Proglašeni su najbolji u šest kategorija. U kategoriji Private Equity investicija godine je M+ Grupa – fond Mid Europa partners stekao je manjinski udio u M+ Grupi prilikom spajanja i prodaje turske tvrtke CMC za “outsourcing” u siječnju 2020. Nagrada za Venture Capital investiciju godine dodijeljena je kompaniji Microblink koji je lani u prosincu osigurao 49 milijuna eura investicije od Silversmith Capital Partners. Osnivačem godine proglašen je Mate Rimac, dok je investitor godine tvrtka One Equity Partners (OEP) koja je lani uložila u Infobip 200 milijuna dolara čime je Hrvatska dobila svog prvog ‘jednoroga’.

Nagradu u kategoriji Izlazak iz investicije godine dobio je Prosperus Invest za lanjsko dezinvestiranje u Dalmacija hotele koji posluju pod brendom Aminess i većinski su vlasnik HTP Korčula i HTP Orebić. Za prikupljanje kapitala godine nagrađen je Fil Rouge Capital koji je prošli tjedan ostvario 100. ulaganje u hrvatske kompanije, naveo je partner u fondu Julien Coustaury.

Komentirajte prvi

New Report

Close