Turističke velesile između čekića i nakovnja – otvoriti vrata gostima i donekle spasiti sezonu ili riskirati širenje delta soja

Autor: Tomislav Pili , 01. srpanj 2021. u 07:01
Foto: Reuters

Njemačka zabrana putovanja iz i prema Portugalu uzburkala je duhove u južnim članicama Europske unije ovisnima o prihodima od turizma.

Europske turističke velesile pred velikom su dvojbom: ukinuti restrikcije na dolazak turista i koliko-toliko spasiti ključnu gospodarsku granu ili riskirati brzo širenje zaraznijeg delta soja koronavirusa. No, ekonomisti smatraju kako Europu ionako čeka slabašna turistička sezona. Kako prenosi Financial Times, države ovisne o turističkim prihodima, poput Španjolske, ustale su protiv poziva njemačke kancelarke Angele Merkel za koordiniranim odgovorom unutar Europske unije prema putnicima koji dolaze iz država gdje je već zabilježen značajan broj oboljenja novim sojem prvi put detektiranim u Indiji.

Žaljenje Merkel

Njemačka je odlučila od ovog utorka zabraniti putovanje u i iz Portugala. Samo će njemački građani i stanovnici sa stalnom dozvolom boravka moći ući na njemački teritorij iz Portugala. No morat će biti dva tjedna u karanteni, čak i ako imaju negativan test. Kancelarka Angela Merkel izrazila je prošloga tjedna žaljenje što EU nema zajednička pravila o putovanjima, spomenuvši Portugal koji je sredinom svibnja otvorio granice za britanske i europske turiste. No, analitičari tvrde kako južne članice moraju balansirati između dolaska turista iz Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije, gdje se delta soj već značajno proširio te sprečavanja njegova širenja u “vlastitom dvorištu”. “Razilaženje u mišljenju već je evidentno s obzirom da Grčka i Španjolska kažu da su otvorene prema svima, za razliku od sjevernih država”, ističe Jessica Hinds, ekonomistica u Capital Economicsu.

Ovoga su tjedna Španjolska, Portugal i Malta ponešto zaoštrile restrikcije prema britanskim turistima. Ranije u lipnju Italija je zahtijevala od Britanaca ostanak u petodnevnoj samoizolaciji. Međutim, s obzirom na lanjski pad turističkih prihoda i do 80 posto u tim državama, pitanje je koliko će takve mjere trajati. Turistički prihodi od stranih gostiju prije pandemije činili su 10 posto BDP-a Grčke i Portugala te gotovo 6 posto u španjolskom slučaju. Koliko te države ove godine žele privući strane turiste govori i podatak da su Španjolska i Portugal u svibnju ukinule većinu zahtjeva što se tiče testiranja i izolacije prilikom ulaska u zemlju. Grčka je širom otvorila vrata za cijepljene turiste iz 53 države, uključujući i Rusiju. Od tada broj oboljelih delta sojem oštro je porastao u Velikoj Britaniji i Rusiji.

Statistika Oxford Economicsa pokazuje da su noćenja u EU u lipnju za 55 posto niža u odnosu na predpandemijske razine. No, analitičari predviđaju da bi pad u kolovozu mogao iznositi između 15 i 25 posto. Osim toga, internetske pretrage za smještaj u Španjolskoj vratile su se na razine iz 2019., pokazuju podaci Googlea. S druge strane, analitičari McKinseyja nešto se pesimističniji. Oni smatraju da će ukupni ovogodišnji turistički prihodi Španjolske i Portugala iznositi tek polovicu predpandemijskih prihoda. Puni oporavak očekuju tek 2024. godine. Valja istaknuti kako tim državama digitalne potvrde o cijepljenju koje olakšavaju putovanja unutar Europske unije tek djelomično “spašavaju stvar”. Primjerice, Španjolska želi ugostiti iz turiste izvan Europske unije, posebice Britance koji su najbrojniji strani gosti u toj državi. Naime, Španjolsku je 2019. posjetilo 18 milijuna britanskih turista, dok je iz Njemačke i Francuske došlo po 11 milijuna gostiju. Cijelu priču s ovogodišnjom sezonom dodatno komplicira situacija koja se mijenja doslovno na dnevnoj razini. Tako je vlada u Londonu prošloga tjedna dala poticaj španjolskom turizmu uključenjem Baleara na “zelenu listu”.

Brzina promjena

Međutim, španjolski premijer Pedro Sánchez potom je opet uveo ograničenja za britanske turiste, zahtijevajući od njih procijepljenost s dvije doze ili negativan PCR test. Taj se potez odrazio na cijene dionica zrakoplovnih prijevoznika Ryanaira i easyJeta. Međutim, broj zaraženih na Balearima već raste i bez Britanaca nakon što je prije dva tjedna tamo doputovalo na tisuće španjolskih studenata koji se žele odmoriti od ljetnog ispitnog roka. Koliko se stvari brzo mijenjaju pokazuje i primjer Portugala.

Lisabon je 17. svibnja ukinuo restrikcije ulaska britanskih turista nakon što je London tu državu stavio na “zelenu listu”. No, svega tri tjedna kasnije Portugal opet nije na britanskoj “zelenoj listi” što je navelo mnoštvo turista na raniji povratak kako bi izbjegli obvezu samoizolacije. Od tada skok broja zaraženih pretvorio je Portugal u jedno od europskih žarišta zaraze. Njemačka kancelarka prozvala je i Grčku zbog omogućavanja slobodnog ulaska turista cijepljenima s ruskim i kineskim cjepivom koja nisu odobrena u Europskoj uniji. Grčka je pak ovoga tjedna najavila da će od turista iz Rusije tražiti i negativan test, neovisno jesu li cijepljeni ili nisu. Rafael Doménech, ekonomist španjolske banke BBVA, ističe kako je najbolji odgovor na prijetnju propasti sezone ubrzanje cijepljenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close