Zbog niske otkupne cijene proizvođači trešanja prekidaju berbu: Ova godina je ‘najgora od najgorih’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2021. u 07:44
Foto: Shutterstock

Voćari nemaju nikakvu zaradu, ali neke sorte trešanja moraju ubrati da bi sljedeće godine mogle roditi.

Proizvođači trešanja u najvećem voćarskom kraju Srbije, Grockoj i Ritopeku, u vrijeme branja počinju odustajati od tog posla jer im otkupljivači nude cijenu od 60 do 80 dinara (od 0,5 do 0,6 eura), a prekupci i po 30 dinara (0,2 eura) za kilogram.

Dragan Dragić, vlasnik voćnjaka trešanja iz Ritopeka, rekao je za agenciju Beta da je ova godina “najgora od najgorih”.

“Vegetacija u Srbiji kasni dva tjedna te su trešnje u Azerbajdžanu dozrele prije naših i oni su zauzeli rusko tržište gdje se izvoze i trešnje iz Srbije”, rekao je Dragić. On dodaje da se i otkupljivači žale jer nemaju zaradu, a na domaćem tržištu prerađivači nude 65 dinara.

“Proizvođači trešanja nemaju nikakvu zaradu, ali neke sorte moramo ubrati da bi sljedeće godine mogle roditi”, dodao je Dragić.

Miloš Matejić, poljoprivrednik iz Ritopeka, rekao je da će otpustiti radnike jer je gubitak plaćati ih 3000 dinara dnevno, a trešnje prodavati po 30 ili 60 dinara.

“Za ovo je kriva i država koja je dopustila da veliki otkupljivači ucjenjuju male proizvođače koji nemaju pravo na registracije hladnjača ako nemaju 400 tona trešanja u sezoni, a toliko nema niti cijelo selo”, rekao je Matejić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

vrijeme je daodete u penziju

New Report

Close